В летните дни можете да разнообразите поднесените зеленчукови или рибни ястия със специални студени сосове. Опитайте да приготвите сос със сирене, студен рибен сос по моряшки и пикантен сос с лук.
Сос със сирене
Продукти за 3-4 порции: 2 домата или 2-3 супени лъжици доматено пюре, 1 ябълка, 50 г сирене Рокфор или друго меко сирене, 2 супени лъжици сметана, 1 жълтък, ½ пакетче (60 г) краве масло, черен пипер.
Ябълката и доматите се настъргват и се прецеждат през сито. Маслото се разбива с жълтъка до пухкавост. Прибавят се стритото сирене и малко по малко от пюрето, като сместа се разбърква постоянно. Добавя се и сметаната. Ако е необходимо след опитване добавете малко сол. Поръсва се и с една щипка черен пипер.
Сосът се поднася към студени зеленчукови, яйчени или по желание месни блюда.
Студен рибен сос по моряшки
Продукти за 3-4 порции: 1/2 пакетче краве масло, 1 супена лъжица доматено пюре, 2 филета от добре изкисната в оцет аншоа, ½ глава лук, 3-4 мариновани гъби, 1 сварен морков, 1 щипка захар, няколко капки лимонов сок, сол, 1-2 супени лъжици вино, магданоз, копър.
Маслото се разбива добре и към него се прибавят доматеното пюре и много ситно нарязаните филета аншоа, лук, гъби и морков. Сместа се разбърква добре и се подправя на вкус със захарта, лимоновия сок, виното, ситно нарязаните магданоз, копър и ако е необходимо 1 щипка сол.
Пикантен сос с лук
Продукти за 3-4 порции: 1 скилидка чесън, 2 глави кромид лук, бялата част на един стрък праз лук, 1 кофичка цедено кисело мляко, 2 яйца, 3-4 супени лъжици растително масло, 1 настъргана ябълка, магданоз, копър, сол.
Чесънът се счуква в хаванче с малко сол. Обеленият и нарязан лук (кромид и праз) се задушават до омекване с 2 супени лъжици растително масло, 2 супени лъжици топла подсолена вода. Сместа се претрива през сито и се смесва с чесъна и настърганата ябълка.
Отцеденото кисело мляко се разбива с останалото растително масло и жълтъците от яйцата. Към тази смес се прибавя кашата от лук и ябълка и ситно нарязаните магданоз и копър.
Сосът е особено подходящ за пържена дребна риба.
Коментари