Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Икономични рибни ястия

Икономични рибни ястия

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Икономични рибни ястия
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
122.00 лв.

С помощта на икономични рибни ястия ще спестите не само пари, но и време, тъй като те се приготвят доста бързо и не изискват специални кулинарни умения.

Най-лесно се приготвя задушената риба, това е ястие, с което можете да посрещнете дори гости. Необходими са един килограм замразена риба – например скумрия, 6 средно големи картофа, 1 морков, 1 глава лук, 2 дафинови листа, сол и черен пипер – на вкус.

Рибата се размразява, измива, чисти, нарязва се на едри парчета. Картофите се обелват и се режат на едри кубчета, морковите се настъргват на едрото ренде, лукът се нарязва на полукръгове.

Картофите и морковите се слагат в тенджера с дебели стени за задушаване и се заливат с вода така, че да покрие изцяло зеленчуците.

След като кипнат, се намалява огънят, зеленчуците се варят още пет минути, добавят се лукът, дафиновият лист и рибата. Задушава се всичко 15 минути на бавен огън, като се сваля периодично пяната. Соли се и се подправя с черен пипер.

Запеканката от риба с картофи също е икономично и бързо ястие. Трябва ви половин килограм риба по избор, която се почиства и се нарязва на лентички.

Икономични рибни ястия

На дъното на тава се слагат тънки парченца сланина. Върху тях се редят картофи, нарязани на тънки кръгчета. Върху картофите се нареждат лентите риба.

Следва още един ред картофи. Всичко се залива със смес от 200 милилитра прясно мляко и едно яйце, добавя се малко брашно за сгъстяване. Може да се добави ситно нарязан кромид лук.

Запеканката се поръсва с настърган кашкавал и се пече до златисто. Сервира се, поръсена с нарязан на ситно магданоз или копър.

Кюфтетата от копърка са икономични и оригинални. Необходими са ви една консерва копърка, 8 картофа, 1 чаша ориз, 1 глава лук, 2 яйца, черен пипер и сол – на вкус.

Картофите се сваряват и се обелват. Оризът се сварява и след като се охлади, се пасира заедно с картофите. Консервата от копърка се намачква с вилица, смесва се с ориза и картофите, добавят се яйцата, сол, черен пипер, мазнината от консервата и при необходимост – брашно за сгъстяване.

Всичко се омесва много добре, правят се кюфтенца, овалват се в брашно или галета и се пържат до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest