Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Рибни ястия за Благовещение

Рибни ястия за Благовещение

редакция:
Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Рибни ястия за Благовещение

На Благовещение е разрешено да се яде риба, въпреки че са пости. Това е празник, който се смята за едно от християнските тайнства.

Празникът се нарича Благовещение, защото тогава дева Мария е разбрала благата вест, че ще роди Божия син.

На Благовещение се приготвя печена риба, но можете да разнообразите менюто за празника с рибно руло с рачешки рулца. Вкусът на това руло е като на пълнена риба.

Необходими продукти: 500 грама филе от пъстърва или скумрия, 6 рулца от раци, 100 грама хляб без кора, сол и черен пипер на вкус, 1 малка глава лук, 3 супени лъжици ситно нарязан магданоз или копър.

Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на парчета, лукът се обелва и се нарязва. Хлябът се накисва в топла вода и се отцежда. Смила се заедно с лука и рибата и се добавят подправките. Ако получената по този начин кайма е твърде гъста, се разрежда с малко топла вода. Всичко се омесва много добре.

Върху домакинско прозрачно фолио се разпределя пласт от половината рибната кайма във вид на правоъгълник. В средата се нареждат едно до друго рачешките ролца по дължина. Отгоре се покрива с останалата част от каймата и с помощта на фолиото се оформя руло. Може да оформите две по-малки рула.

Риба за Благовещение

Рулото се слага в плик за фризер и се връзва добре. Слага се в тенджера и се залива с вода така, че да покрие плика. Рулото се вари на слаб огън около час.

Вади се много внимателно от водата, за да не се пречупи. Но дори това да стане, е поправимо – рулото просто трябва плътно да се стегне с алуминиево фолио. След като рулото изстине напълно, се маха пликът. За красота рибното руло може да се поръси с нарязани зелени подправки и се реже на парчета.

Подходяща за трапезата на Благовещение е и рибата с хрупкава коричка.

Необходими продукти: 500 грама филе от бяла риба, 1 лимон, 3 супени лъжици олио, 7 скилидки чесън, 100 грама кашу, 2 червени чушки, 1 щипка джинджифил, 1 супена лъжица ким.

Начин на приготвяне: Една супена лъжица олио се смесва със сока на половин лимон и 2 смачкани скилидки чесън. Рибното филе се натърква с тази смес, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя за половин час.

Кашуто се натрошава, добавят се чесънът и джинджифилът, останалата част от лимоновия сок, 2 супени лъжици олио. Всичко се разбърква. Рибата се попива с кърпа, слага се в огнеупорен съд, отгоре се разпределя сместа с кашуто и се пече 20 минути на 200 градуса.

На трапезата на Благовещение задължително трябва да сложите и:

- Пита за Благовещение;

- Селска блага баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest