Салеп е топла, гъста и ароматна напитка, която е била популярна в Турция и в Близкия Изток в миналото. Сега също се прави в турските сладкарници и представлява питие с мляко и розова вода. Тя е чудесен тандем за сладки изкушения като кадаиф или реване.
Суровина за производство на салеп
Тази напитка се прави от корена на дивата орхидея, който се изсушава и смила. Получава се брашно, което се залива с топло мляко, към тях се добавя лъжичка мед и щипка канела. Салепът под формата на брашно, което да се разреди, се предлага в биомагазините.
Напитката салеп се получава особено ароматна и ценна като здравословни ползи с кокосово мляко и цейлонска канела.
Състав и ползи от салеп
Салепът си е създал славата на чудодейна напитка още от времето на Османската империя. Лекувал е настинки и белодробни заболявания. В древността в Гърция и Рим го смятали за афродизиак.
Грудките на дивата орхидея са основаната суровина за производството на брашното. Ценната съставка в тях са слизестите вещества, определящи противовъзпалителните свойства на напитката. Това я прави подходяща при синдром на раздразненото дебело черво, гастрит, язва, колит и други заболявания на храносмилателния тракт. Слизестите вещества регулират чревната флора и се грижат за здравето на червата, а там се създават имунните клетки на тялото.
Други ценни съставки са пектинът, полизахаридите, кумарините. Тези растителни вещества се съдържат в бобовите растения и прочистват кръвоносните съдове.
В салепа те са в тандем с калия и калция в отлични дози, както и с етерични масла, витамини, минерали и биологично активни вещества.
Витамин А например действа заедно с инулин, който е естествен пробиотик, намиращ се в грудките, и поддържа очното здраве и лигавиците. Затова салепът се използва за потушаване на възпаленията в гърлото, трахеята и билите дробове.
Фитохимикалите, които също се съдържат в брашното от орхидеи, подпомагат и производството на колаген за ставите и сухожилията. Тези подмладителни свойства на орхидеята се ползват в козметиката отдавна.
Как се прави салеп
За една чаша салеп са нужни:
3 чаени лъжички салеп, които се слагат в 1 литър ядково мляко. Може да се ползва розова или обикновена вода в количество, отговарящо на желаната гъстота. Добавя се 1 чаена лъжичка мед, ванилия, а за плътност и 1 чаена лъжичка нишесте.
Млякото трябва да заври на котлона, добавя се канела, а може и смлян шамфъстък.
Коментари
Хареса ми вкуса, следващият път ще го направя с кокосово мляко,както се препоръчва в сайта!