Коледното пънче се е появило на бял свят заради странните хрумки на Наполеон I. Той решава да издаде твърде странната заповед - всички французи да затворят комините си, за да не се разболяват. Разбира се, заповедта е спазена от всички, но това означавало, че френските семейства няма да могат да запалят бъдник в камината и да почувстват Коледа. Бъдникът при французите е всъщност Bûche de Noël.
Френски сладкари открили решението на проблема – именно с коледното пънче. Това всъщност е сладкиш, който има точната форма на пън в умалени размери. Идеята била във всяка къща да има по един бъдник, макар и не в камината.
Знаете, че бъдникът е символ на плодородие и здраве и поради тази причина, идеята на сладкарите се приела много радушно. Семействата пак успели да се съберат около бъдника. Ето как всеки от вас може да си приготви коледно пънче и дори в дома си да няма камина, отново да почувства топлината на коледния бъдник.
Коледно руло – пънче
Необходими продукти: 4 бр яйца, 75 г брашно, 100 г пудра захар, 2 с.л какао, 1 ч.л бакпулвер, щипка сол
Начин на приготвяне: Тези продукти са ви нужни са приготвянето на блата. Разбивате яйцата заедно със захарта за около 10 минути с миксер. Целта е захарта да се стопи, а вие да получите хубав яйчен крем. След това добавяте предварително пресятите брашно, бакпулвер и какао и разбърквате добре. Не забравяйте и солта.
Хубаво обърквате и наливате в правоъгълна тавичка, върху която предварително сте сложили домакинска хартия. Слагате блата в предварително загрята на 200 градуса фурна. Пече се около 10 – 12 минути. След като извадите блата, трябва да го обърнете върху друга хартия, която е поръсена със захар на кристали.
Докато все още е топъл, трябва да го навиете на руло и да го оставите да изстине. След това вече можете да го развиете и да го намажете със следния крем.
Необходими продукти за крема на пънчето: 2 жълтъка, 150 г черен шоколад, 125 г масло, 150 г прясно мляко, 4 с.л пудра захар, 3 с.л ром
Начин на приготвяне: Разтопявате шоколада на водна баня, като към него добавяте млякото и жълтъците. Целта е кремът да се посгъсти, след което трябва да го оставите да изстине. Маслото трябва да е хубаво размекнато и да се разбие заедно със захарта. Постепенно към тази смес добавяте шоколада – лъжица след лъжица, после и алкохола.
Кремът е готов и е време да се намаже по блата, след което да се завие отново по същия начин. Отгоре върху самото пънче намажете разтопен шоколад и направете с вилица черти, с които да напомня на истинско дърво.
Коментари