Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Традицията на полското сирене Осципек

Традицията на полското сирене Осципек

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
1745
Традицията на полското сирене Осципек
Снимка: januszj/ pixabay.com
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.

Осципек (Oscypek), златисто сирене с вретеновидна форма, е толкова вкусно, колкото и красиво.

Сиренето Осципек се предлага в три форми: овална, варел и традиционно вретено, което е единствената форма, защитена от ЕС.

Но автентичните версии на този полски деликатес стават все по-трудни за намиране.

Това е така, защото според разпоредбите на ЕС това златисто сирене с форма на вретено има много специфични критерии. Трябва да тежи между 600 и 800 г и да е с размери между 17 и 23 см. Също така трябва да се прави от най-малко 60% овче мляко и може да се произвежда само между края на април и началото на октомври, когато овцете се хранят със свежа планинска трева. Всяко сирене, което не отговаря на критериите, трябва да се продава като serki góralskie (високопланинско сирене).

Как се прави сирене на Осципек

За приготвянето на 1 кг сирене са необходими от шест до седем литра мляко. Прясното мляко се загрява, добавя се сирището и сместа се разбърква до появата на бучки. След това сиренето се оформя на ръка и се поставя в красиво издълбани дървени форми, наречени oscypiorka. 

Oscypki (множествено число от oscypek) след това се опушват с помощта на борово или смърчово дърво, което им придава наситен златист цвят отвън и кремаво бяла вътрешност.

Докато текстурата е сравнима с твърда моцарела, вкусът е съвсем различен. Осципек е много по-остър, по-солен и по-опушен деликатес поради високото си съдържание на овче мляко, както и поради процеса на първо попарване и след това опушване на сиренето.

История на полското сирене Осципек

Полското сирене Осципек
Снимка: bpn / pixabay.com

Историята на сиренето Осципек може да бъде проследена до власите, племе, което пристига в Подхале (Podhale) от Балканите около 12-ти и 13-ти век и донася традицията на овчарството и производството на сирене в региона.

Името oscypek идва от думата „scypać“, което означава „разцепвам“ на местния диалект. Това е свързано с формите, които са разделени на две части. Други източници посочват, че „scypać“ се отнася до прищипване или месене – друга важна част от процеса на производство на сирене, за да стане то по-еластично и гъвкаво.

Формите на Осципек

Полското сирене Осципек се предлагат в три размера: малки (които са овални), средни (с форма на варел) и големи (с форма на вретено и единственият размер, защитен от ЕС). Можете да намерите сиренето и в други форми като сърца, петел или елен. Според музея на Татри дървените форми и следователно шарките върху сиренето са били свързани с функцията, която Oscypek е трябвало да изпълнява. Понякога са били използвани като валута – например за плащане на пастирите. Сирената също са били подарявани на църквата или на кралския двор. Самите форми все още се правят от овчарите от яворово дърво, тъй като то е единственото дърво, което не влияе на вкуса на сиренето.

Как да хапваме Осципек

Осципек
Снимка: wyncel / pixabay.com

Има много начини за приготвяне на Oscypek. Традиционно се яде сурово, на скара или пържено, но също така е вкусно, когато се добави към салати или тестени ястия. Много добре се съчетава с червени боровинки. Може да настържете Oscypek, да го смесите с яйце, да го сложите върху парче хляб и след това да го изпържите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest