Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Технология на приготвяне на печено прасенце

Технология на приготвяне на печено прасенце

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Печено прасенце

Печеното прасенце е едно от най-вкусните и атрактивни ястия, които украсяват всяка една празнична трапеза. За да направите печеното прасенце крехко и ароматно, трябва добре да го подготвите.

Прасенцето се залива с вряла вода, избърсва се до сухо с кърпа и се поръсва с брашно там, където е останала малко четина. Тя се подпалва, за да се отстрани.

Ако прасенцето не е почистено, се разрязва на две през корема и гърдите, отстраняват се вътрешностите и прасенцето се измива в студена вода.

Прасенцето се посолява отвътре, като се натрива добре със сол. Слага се в голяма тава с гърба нагоре и се намазва с течна или заквасена сметана.

Цяло прасенце

Залива се с 6 супени лъжици разтопено масло. В тавата се долива половин чаша вода и се слага да се пече за около 1 час и половина на 220 градуса.

За да се образува хрупкава златиста коричка, няколко пъти прасенцето се полива с мазнината от тавата по време на печенето. След като прасенцето е готово, се вади от тавата и се приготвя сосът.

Една чаша горещ месен бульон се кипва и се прецежда през гъсто сито. Прасенцето се полива с разтопено масло, преди да се сервира, и на всеки се сервира парче, полято със сос.

Печено прасе

Прасенцето става много вкусно с добавяне на много подправки. Затова ви предлагаме рецепта и за ароматно печено прасенце:

Необходими продукти: 5-6 килограмово прасенце, 2 глави чесън, 2 глави лук, 2 сухи червени чушки, 5 дафинови листа, 2 лимона, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Прасенцето се навлажнява с помощта на мокра кърпа. Нарязват се чесънът, лукът, чушките се натрошават, както и дафиновият лист. Всичко се смесва със солта и черния пипер. С тази смес се натърква прасенцето отвън и отвътре. Прасенцето се покрива с резенчета лимон и се оставя за 8 часа.

Ако прасенцето е голямо, разрежете го на две. Тавата се намазва със зехтин, прасенцето се напръсква с няколко капки вода и се намазва отвън със зехтин.

Опашката и ушите се увиват във фолио. Покрай гръбнака се правят леки разрези. Пече се на 180 градуса. След като се е пекло половин час, се полива със сока от печенето или със зехтин.

След като мине един час, се маха фолиото. Пече се още час и половина, като периодично се полива със сока от печенето.

След предпожените съвети, предлагаме да разгледате тези конкретни рецепти за печено прасенце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest