Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Печено прасенце за Новогодишната трапеза

Печено прасенце за Новогодишната трапеза

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Новогодишна трапеза

Печеното прасенце е най-важното ястие на Новогодишната трапеза. Лесно можете да го приготвите и да блеснете пред близките си и пред приятелите си, с които заедно ще празнувате.

Необходимо ви прасенце, което трябва да полеете с вряла вода и да избършете до сухо. Разрязва се прасенцето от стомаха към главата и ако се налага, се отстраняват вътрешностите.

В магазините прасенцата се продават почистени, така че това се налага само ако купите прасенцето от човека, който го е отгледал.

Прасенцето се посолява от всички страни и се слага в голяма тава с гърба нагоре. Кожата се набожда на няколко места с вилица, а отгоре се намазва с течна сметана и малко разтопено масло.

В тавата се налива чаша и половина вода и се пече час и половина. За да стане кожичката на прасенцето хрупкава и златиста, по време на печенето трябва няколко пъти да се намаже с парче сланина или да се полива със соса от печенето.

Печено прасенце

Готовото опечено прасенце се вади от тавата и се приготвя сосът. За тази цел тавата се слага на котлон, изпарява се по-голямата част от течността и се добавя една чаена чаша горещ месен бульон.

Сосът се кипва и се прецежда през сито. Печеното прасенце се разрязва, след което се сглобява, все едно не е разрязвано. Отгоре се полива с разтопено масло и се сервира със соса.

Печено прасенце се приготвя и с червено вино. Необходимо ви е прасенце-сукалче, една връзка целина, две супени лъжици горчица, една чаена лъжичка червен пипер, четвърт чаена лъжичка канела, чаена лъжичка черен пипер на зърна, щипка босилек, щипка индийско орехче, сол, сто грама масло, половин чаена чаша червено вино, две супени лъжици балсамов оцет, две супени лъжици соев сос, осем супени лъжици зехтин.

В хаванче се счукват на прах босилекът, черният пипер на зърна, индийското орехче, червеният пипер, канелата и този прах се смесва със солта, горчицата, соевия сос, зехтина и балсамовия оцет.

Прасенцето се измива хубаво и се подсушава. Отвътре се правят леки разрези, но не се пробива прасенцето. Отвътре и отвън прасенцето се намазва със соса.

Върху тавата, в която ще се пече прасенцето, се нареждат нарязаните на филийки корени от целина, които образуват нещо като канапе за прасенцето. То се оставя върху тях четиридесет минути.

След това прасенцето се намазва хубаво с разтопено масло и се пече на предварително загрята до сто и осемдесет градуса фурна в продължение на час и половина. Сервира се с лимонови резени, маслини и салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest