Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Новогодишна трапеза за всеки

Новогодишна трапеза за всеки

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Новогодишна украса

Краят на декември наближава и вече трябва да се купуват продуктите за празничната новогодишна трапеза. Не е задължително на масата да има черен хайвер и аспержи, сьомга и печено прасенце – празничните ястия могат да се направят и с по-обикновени продукти.

Без да се харчат много пари за продуктите за приготвяне на новогодишната трапеза също може да се отпразнува едно наистина чудесно посрещане на новата година.

Икономична и ефектна е салатата във вид на змия, която е актуална за посрещането в годината на змията.

Необходими продукти: 200 грама ролца от раци, 4 варени моркова, 4 сварени яйца, 4 едри сварени картофа, 100 грама маслини – зелени и черни, 1 опаковка майонеза, сол по вкус.

Ролцата се настъргват, добавя се малко майонеза, добавят се настърганите моркови, яйца и картофи и се добавя останалата майонеза. Посолява се и се разбърква. След като се разбърка добре, се оформя в дълга чиния извита змия. Украсява се с нарязани на кръгчета маслини, които се разпределят по цялата й дължина като люспи. Редуват се черни и зелени маслини по дължината на тялото на змията. Две цели маслини оформят очите. Парче сварен морков, сцепено на две, е езикът на змията.

Месо или риба във фолио е лесен и не много скъп вариант на основното ястие за празничната новогодишна трапеза.

Празнично новогодишно руло

Необходими продукти за 1 порция: 1 среден сварен и обелен картоф, 3 печурки, сол и бял пипер на вкус, половин червена чушка, 100 грама риба или месо по избор.

Порциите се завиват поотделно във фолио. Върху фолиото, намазано с олио, се слагат резени от сварения картоф. Печурките се нарязват и се запържват и се слагат върху картофените резенчета. Отгоре се поръсват със сол и бял пипер и се разпределя нарязаната чушка. Върху това зеленчуково канапе се слага предварително запържено в гореща мазнина парче месо или риба. Посолява се още малко. Краищата на фолиото се завиват над месото. Порциите се нареждат в тава и се пекат половин час на 190 градуса.

Десертът за новогодишната трапеза може да се направи с шампанско. Във високи чаши пуснете парченца ананас, нарязан на много ситно, и ги залейте с шампанско. След минути парченцата ще се покрият с мехурчета и ще изплуват на повърхността.

В България изборът на новогодишни рецепти и ястия е изключително голям, затова събрахме няколко колекции рецепти с изпитани новогодишни рецепти като:

- предястия за Нова Година

- основни новогодишни ястия

- пържоли и месни ястия за Нова Година

- сборник от рецепти за Нова Година

- неустоими новогодишни десерти

- пухкави празнични погачи

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest