Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Кулинарни шедьоври, с които да блеснете тази Нова година

Кулинарни шедьоври, с които да блеснете тази Нова година

Ястия за Нова година

За разлика от Бъдни вечер и Коледа, които са типично семейни празници и които би трябвало по традиция да посрещнем в тесен семеен кръг, самата Нова Година често посрещаме с приятели, вдигаме шумни купони и се веселим до последен дъх, както се казва.

Характерно за новогодишната трапеза е, че тя трябва да е колкото се може по-богата. Вярва се, че така следващата година ще е по-плодородна, ще ни донесе благополучие, щастие и късмет.

В следните редове нямаме за цел да ви запознаваме с вече наложилите се като традиционни новогодишни ястия, а ще ви предложим някои по-нестандартни кулинарни шедьоври, които можете да добавите към новогодишната трапеза и с които да блеснете.

Предястие от праз, увит в бекон

В древен Рим празът е бил толкова скъп, че само богатите хора са могли да си го позволят. За наше щастие, днес вече това не е така и всеки може да си закупи праз, особено зимно време.

Отберете само бялата част на праза, почистете, нарежете на пръчици с дължина 8-10 см и измийте. Пуснете праза да ври в подсолена вода за около 15 минути, след което го извадете и отцедете много добре. Увийте го с тънко нарязан бекон, подправете със сол и черен пипер, подредете го в намазнена тавичка и го пъхнете в предварително загрята на 180 фурна да се пече за около 10- 15 минути. Извадете тавичката, поръсете с кашкавал и допечете докато кашкавалът придобие златиста загар. Ще си оближете пръстите!

По-нетрадиционни новогодишни мезета

Паниран боб

Да, няма как да не сложите на масата нарязани сухи мезета, сирена и др., но можете да добавите и още едно прекрасно новогодишно мезе. Някога то се е считало за типично селско мезе, но с навлизането на фюжън и гурме кухнята, то е позабравено. Е, време е да го съживите, защото почти на всяка празнична зимна трапеза присъства и някаква салата от зрял боб.

Вместо традиционните салати от боб, лук, кисели краставички и печени чушки или пък боб с лютеница, вие може да приготвите панирани бобчета. Използвайте едър боб от консерва или бланширан зелен боб, измийте го и го отцедете. Пригответе си смес от брашно и бира, които сте разбъркали до хомогенна кашица. Добавете към тях 1 яйце, сол, джоджен и чубрица, потопете бобчетата в тази смес и ги изпържете в сгорещено олио. Поднесете с пресен копър.

А ще има ли новогодишни късмети?

Естествено, че да. Но, за разнообразие, не е нужно да ги слагате в новогодишна питка или в новогодишна баница. Можете да шашнете гостите си с нещо, което ще наречем „Не-баница“. Тя не се приготвя с яйца, кисело мляко и сирене, което пък я прави подходяща и за онези, които имат силна непоносимост към млечните продукти или пък по други причини ги избягват.

Баница с късмети

Вашата „Не- баница“ ще е пълна с филе/ шунка/ бекон, кисели краставички, лютеница/ доматено пюре, печени чушки и мариновани гъби.

Нарежете на тънки ивички всички гореизброени продукти и освен с мазнина (най-добре смес от масло и олио), намажете корите на баницата с лютеница/доматено пюре. Подправете с чубрица и „нахвърляйте“ ивичките върху 2 от корите. Завийте ги и действайте така до свършване на всички кори.

Наредете ги в тавичка върху хартия за печене, намажете ги с масло/олио и печете на предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Когато вашата „Не-баница“ е готова, забучете в нея клечки за зъби, около които сте навили новогодишните късметчета. Много нетрадиционно и много вкусно, гарантираме ви!

Новогодишен десерт

Пълнена тиква

За целта ви трябва средно голяма тиква, всякакви сушени плодове, локум, ядки, портокалов сок и ром. Изрежете капаче в горния край на тиквата и премахнете всички семки. Залейте ядките, сушените плодове и локума със смес от портокалов сок и малко ром. По желание подсладете с мед.

След като са били накиснати около 1 час, прехвърлете цялата плънка в тиквата, поръсете с канела, върнете капачето и печете на около 170-180 градуса за 2-3 часа. Времето на печене зависи от размера на тиквата, но ако видите, че тя започва да загаря, я обвийте в алуминиево фолио.

Весело, вълшебно и вкусно посрещане на Новата година!

Вижте още идеи за новогодишни сладки и ефектни салати за нова година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest