Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за полезни сладкиши с ябълково брашно

Идеи за полезни сладкиши с ябълково брашно

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716721
Идеи за полезни сладкиши с ябълково брашно

Един възрастен се нуждае от 25-30 грама естествени влакна (фибри) на ден. Това означава, че диетата ни трябва да включва ежедневен прием на влакнести зеленчуци и плодове и пълнозърнести храни.

Въпреки това фибрите често имат сериозен дефицит в дневната ни диета, а са толкова важни за доброто здраве. Един от вкусните начини да си набавим растителни влакна е ябълковото брашно. Дори ябълковите сладкиши, направени с него, са изключително полезни.

Ябълковото брашно съдържа около 75% неразтворими фибри и 25% разтворими фибри (от които около 10% пектин).

Неразтворимите фибри се наричат така, защото не се разтварят в червата. Благодарение на това те се държат като метла, подобряват перисталтиката, леко дразнят чревните стени и ги почистват от токсини, вредни вещества, излишната жлъчка и т.н. Освен това чрез подуване тези влакна създават усещане за пълнота и ни помагат да не преяждаме.

Разтворимите фибри (пектин и други) са предимно храна за полезните чревни бактерии, благодарение на които те живеят, поддържайки нашия имунитет, предпазвайки от патогенни микроорганизми, произвеждайки витамини и други полезни вещества. Но не само. Разтворимите фибри също забавят усвояването на мазнини и прости въглехидрати (което също е много важно за отслабване), имат стягащи и обвиващи свойства (изглаждат дразнещата работа на "метлата" от неразтворими фибри), нормализират нивата на холестерола и кръвната захар, имат противовъзпалителни и леки аналгетични ефекти.

Освен че е толкова здравословно, ябълковото брашно е и наистина вкусно. В края на краищата това са само узрели ябълки, изсушени и смлени на брашно. Дори е вкусно да го ядете с лъжица. Все пак ще ви предложим няколко идеи за полезни сладкиши с ябълково брашно.

Ябълково брашно

Палачинки с ябълково брашно

Съставки: 300 г вода, 250 г мляко, 250 г пшенично брашно, 150 г ябълково брашно, 100 г мед (или друг подсладител), 1 щипка сол, 2 яйца, 1/2 чаена лъжичка сода, 40 мл растително масло, канела по избор.

Приготвяне: Водата се загрява до кипене. След това яйцата се разбиват с щипка сол до пухкава пяна и докато се разбиват се изсипва врящата вода на тънка струя. След това се добавя мляко при стайна температура, след това пшенично брашно, ябълково брашно, сода за хляб и подсладител. Тестото се разбърква, така че да не останат бучки. Накрая се налива растителното масло и тестото се оставя за 10 минути. Палачинките се пържат по обичайния начин в тиган за палачинки, може и без мазнина. Стават ароматни, меки и сочни и могат да се консумират без никакви добавки.

Ябълкови бисквитки

Съставки: 100 г пшенично брашно (овесено или оризово), 75 г ябълково брашно, 80 г мед, захар или друг подсладител, 1 щипка сол, 1 яйце, 50 г кокосово масло и 50 мл растително масло (или 100 мл растително), 2-3 лъжици заквасена сметана (кисело мляко) 1/2 чаена лъжичка сода или 2 бакпулвер.

Сладки с ябълково брашно
Снимка: Тодорка Спасова

Приготвяне: Първо, се прави ефирна майонеза от растителни масла и яйцето с помощта на пасатор. Към нея добавете двата вида брашно, сода (бакпулвер) и подсладителя. Трябва да получите доста мазно и сухо тесто, което се разпада на едри трохи "хляб" и не се образува добре. За да се залепят по-добре бисквитките, добавете няколко супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко. Омесете меко тесто и можете да оформите бисквитките по желание и да ги поставите върху лист за печене. Пекат се във фурна, предварително загрята до 200 °C за 10-15 минути. Докато бисквитките са горещи, е по-добре да не ги изваждате от листа за печене, тъй като те лесно се чупят. Охладените бисквити ще се втвърдят леко и ще станат по-хрупкави.

Супер мини чийзкейк (протеинова закуска)

Съставки: 150 г нискомаслена извара, 1 яйце (или половин банан), 15 г ябълково брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 20 г мед

Приготвяне: Смесете добре изварата с яйце или банан и добавете подсладителя. След това добавете ябълковото брашно и оставете тестото да почине 15 минути, така че ябълковите влакна да набъбнат и да поемат излишната влага от изварата. Тестото се оказва доста пластично, а мини чийзкейковете се оформят удобно и запазват формата си. Запечете ги в тиган без масло или леко намажете (поръсете) с кокосово масло. Можете да използвате малко количество масло, тогава чийзкейкът ще се получи с приятен намек за печено мляко. Ако има съмнение, че чийзкейковете могат да се залепят за тигана, можете да ги оваляте в ябълково брашно вместо в пшенично брашно, тогава те определено няма да залепнат. Чийзкейковете са много красиви - пухкави, меки и еластични едновременно. Ароматната комбинация на извара с богат вкус на ябълка е донякъде необичайна, но много успешна.

Ябълково кисело мляко

Съставки: 250 мл кисело мляко, 1 с.л. с връх ябълково брашно и 1 супена лъжица мед

Приготвяне: Тук всичко е съвсем просто. Добавете ябълковото брашно и меда към киселото мляко, разбъркайте и оставете за половин час. През това време ябълковите влакна ще набъбнат и киселото мляко ще се сгъсти. Оказва се много нежен и плътен десерт, който може да се яде с лъжица.

Кнедли с ябълково брашно

Съставки:

За тестото: 1 с.л. пшенично брашно, 1 супена лъжица ябълково брашно. 125 мл вода, 2 яйца, 2 с.л. растително масло, подсладител на вкус, 0.5 ч.л. сол.

За плънката: 1 кг извара и подсладител на вкус.

Приготвяне: Разбийте яйцата с растително масло и сол. Без да спирате разбиването, изсипете вряща вода на тънка струя. След това добавете пшенично брашно и ябълково брашно. Смесете добре цялата маса с лъжица и поставете съда с тестото на огъня. Разбърквайте интензивно цялата маса, като я варите. Тестото се сгъстява много бързо, точно пред очите ви. Когато тестото се сгъсти до такава степен, че вече е добре оформено, само полепва малко по ръцете (обикновено трябва да се разбърква за около пет минути), свалете съда от котлона и оставете тестото да се охлади до стайна температура. Тестото се оказва много еластично, меко, не лепне по ръцете и дъската, кнедлите са добре оформени. Пълнят се с извара. Гответе кнедлите както обикновено, пет минути след завиране. По време на готвене кнедлите също не се разпадат, пълнежът не изтича. След готвене добавете малко масло и мед на вкус.

Шоколадов здравословен кекс

Съставки: 45 г овесено брашно, 35 г ябълково брашно, 2 яйца, 3 малки (2 големи) банана, 3 с.л. какао, 2 ч.л. бакпулвер, 80 г растително масло, 100 г мед или стевия, ванилия

Кекс с ябълково брашно

Приготвяне: Разбийте добре яйцата, докато станат пухкави. Смесете двата вида брашно, добавете бакпулвер, мед или подсладител, какао на прах, ванилия. След това пюрирайте бананите и ги изсипете в тестото, добавете и растителното масло и внимателно разбъркайте. Прехвърлете тестото в съд за печене и изпечете сладкиша на 180 °C за около половин час. Ябълковият кекс ще бъде нежен и ронлив едновременно. Ябълковото брашно придава уникален вкус. Но ще бъде още по-вкусно, ако замените овесените ядки с бадемово брашно.

Пръчици от ябълково брашно

Съставки: 100 г ябълково брашно, 100 г фурми, 50 г сушени сливи, 50 г сушени кайсии, 50 г сушени ягоди или малини, 50 г орехи, 30 г кокосова паста, 30 г фъстъчено масло.

Приготвяне: Изсипете вряла вода върху сушените плодове за пет минути. Изцедете водата, смелете плодовете с месомелачка или блендер. Масата е доста мокра, но ябълковото брашно ще абсорбира излишната влага и ще се надуе. Разбъркайте с ябълковото брашно и смлените ядки. След това сложете малък съд на котлона с кокосовото и фъстъченото и разбърквайте, докато пастата стане течна. Добавете пастата към "тестото" и омесете добре. Пръчиците се оформят добре във всякакви форми. По желание можете да ги поръсите с мак, сусам, ядки. Те могат да се съхраняват дълго време дори при стайна температура. В хладилника те стават по-плътни.

Успех и вдъхновяващи експерименти!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest