По своята същност ябълковото брашно представлява ситно смлени изсушени ябълкови резенчета. За направата на брашното са необходими големи и узрели ябълки, които да се нарежат на тънки парчета, за да се изсушат.
Както знаем, ябълките са богати на пектин и витамини плодове. Всички тези полезни съставки се запазват при смилането и остават в полученото брашно. Когато е готово и се прилага към различни рецепти, ябълковото брашно има леко сладко-кисел вкус и характерния за сушена ябълка кафяв цвят.
Ябълковото брашно може да се използва по различни начини. Може да го смесите с друг тип брашно, за да го обогатите или да използвате само ябълковото за направата на различни хлябове, сладки, палачинки, ябълкови кексове, сладкиши и други видове десерти с ябълки. Може да се използва и като заместител на различни типове оцветители заради кафявия си цвят.
Освен горепосочените начини за употреба ябълковото брашно може да се използва и като добавка в различни шейкове, смутита, чайове и други здравословни напитки. То ще придаде известна сладост на напитката, както и ще я обогати с множество витамини.
А ето и няколко рецепти, които може лесно да направите у дома и да усетите вкуса на ябълковото брашно:
1. Кекс с ябълково брашно и лимец
Става готов за 40 - 45 минути.
За тази рецепта са необходими 250 г ябълково брашно, 250 г брашно от лимец, 60 мл зехтин, 1 с.л. сода за хляб и 300 г кафява захар.
В купа смесете около 450 г хладка вода със захарта и разбъркайте, докато захарта се разтвори. Разтворете содата в няколко лъжици вода и смесете със захарта. След това в подходящ съд смесете двата вида брашно, зехтина и захарта, смесена със содата. Получилата се смес се изсипва в тава върху хартия за печене и се пече на предварително загрята на 180°C фурна за 30-35 минути.
2. Бисквити с ябълково брашно
Ще са ви необходими 40 г ябълково брашно, 100 г кафява захар, щипка сол, 50 г масло (на стайна температура), 170 г ръжено брашно, 65 г сусамов тахан, 1 яйце и 1 ванилия.
В купа се смесват ябълковото брашно и таханът. В отделен съд се смесват маслото, захарта и солта и се разбиват до пухкава смес. След като са готови, се прибавят към брашното и таханът, като се обогатяват с ванилията и яйцето.
Към така получената смес се добавя по малко от ръженото брашно при непрекъснато бъркане. Готовото тесто се разточва с дебелина 2 - 3 см и от него се изрязват формички. Пече се на предварително загрята на 170°C фурна за 10 минути.
Коментари