Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Брашно от рожков - ползи и употреба

Брашно от рожков - ползи и употреба

Kristina K.Kristina K.
Новак
14622
Брашно от рожков - ползи и употреба

Рожковите на прах, наричани още брашно от рожков, са алтернатива на какаото на прах. Брашното се приготвя от сушени, печени шушулки от рожков, които се стриват на фин прах.

Това брашно е сладко и има уникален вкус. Често се използва като естествен подсладител в различни печива и десерти.

Хранителна информация за 2 с.л. брашно от рожков

- Захар 6 г;

- Натрий 0 г;

- Калций 42 мг;

- Фибри 5 г;

- Желязо 0.35 г;

- Магнезий 6 мг;

- Калий 99 мг;

- Рибофлавин 0.055 мг;

-Ниацин 0.228 мг.

Особености и предимства на брашното от рожков

Брашно от рожков

Здравословните ползи от рожков са доказани. Включването му в дневното ви меню може да донесе само ползи за здравето ви. Сред предимствата на консумацията на рожков са:

Естествено ниско съдържание на мазнини

Брашното от рожков не съдържа мазнини практически. Ако сте на диета с ниско съдържание на мазнини, това брашно е добър вариант за вас. Само имайте предвид, че има по-високо съдържание на захар и въглехидрати от какаото на прах.

Ниско съдържание на натрий

Брашното от рожков не съдържа натрий. Това е чудесен вариант за хора, които следват диета с ниско съдържание на натрий.

Съдържа калций, но не съдържа оксалати

Калцият е минерал, който е важен за здравето на костите. Освен това помага на сърцето, нервите и мускулите да функционират правилно. Две супени лъжици рожков на прах съдържат 42 мг калций. Какаото съдържа оксалати, съединения, които намаляват способността на тялото ви да абсорбира калция. За разлика от него рожковите не съдържат оксалати.

Брашно от рожков е с високо съдържание на фибри

Две супени лъжици рожков на прах имат почти 5 грама фибри, а това количество е над 20 % от препоръчителния дневен прием.

Фибрите помагат:

- да останете по-сити за по-дълго;

- предотвратяват запека;

- поддържат здрави червата;

- контролират кръвната захар;

- понижават холестерола.

Употреба на Брашно от рожков
Снимка: Кристиан Александров

Брашното от рожков не съдържа глутен

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ечемика, ръжта и други. При някои хора глутенът задейства имунната им система да атакува тънките черва. Това състояние се нарича цьолиакия. Ако имате цьолиакия или сте чувствителни към глутен, трябва да избягвате храни, съдържащи глутен. Брашното от рожков е без глутен и е чудесна алтернатива за хората с непоносимост към него.

Помага за облекчаване на диарията

Благодарение на съдържанието си на танин брашното от рожков се използва като естествен лек за диария.

Брашното от рожков не съдържа кофеин

Това е добра новина за хора, чувствителни към кофеин, които търсят заместител на шоколада. Кофеинът е има чудесен ободряващ ефект, но твърде много може да причини неприятни странични ефекти, като:

- безсъние;

- бърз сърдечен ритъм;

- нервност;

- раздразнителност;

- разстроен стомах;

- мускулен тремор.

Добър източник на антиоксиданти

Фибрите от брашното от рожков са богат източник на полифенолни антиоксиданти - главно галовата киселина и флавоноидите. Доказано е, че както галовата киселина, така и флавоноидите намаляват оксидативния стрес.

Без тирамин

Брашното от рожков не съдържа тирамин и се счита за безопасно за ядене, ако често получавате пристъпи на мигрена.

Начини за използване на брашно от рожков

Смути с рожков

- добавете рожкови на прах към смутита;

- поръсете рожкови на прах върху кисело мляко или сладолед;

- добавете рожков на прах към любимото си тесто за хляб или тесто за палачинки;

- пригответе си топла напитка от рожков вместо горещ шоколад;

- направете кремообразен пудинг от рожков;

- направете си брауни от рожков.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest