Брашното от рожков е с различни нюанси на кафяво. Получава се от изсушената каша на рожков, който расте предимно в Средиземно море. Самите плодове на дървото приличат на големи грахови шушулки и растат до 30 сантиметра на дължина. Ядат се само сушени. Древните хора вярвали, че тъмните шушулки са подобни на рогата на животно, поради което такова необичайно име е присвоено на дървото.
В световната кулинария рожков не се счита за новост. Присъства в Стария завет. Дървото на рожков дори има второ име – хлебното дърво на Йоан, разбира се - Йоан Кръстител.
Под каква форма можете да намерите рожков?
В био магазините плодовете от рожков са представени в три вида: брашно, сироп и шушулки.
Брашното от рожков, в зависимост от степента на обработка, също се разделя на три вида:
Сурово (непечено) - Има светлокафяв оттенък, деликатен орехов аромат и се счита за най-сладък.
Леко изпечено - Леко запеченият прах от рожков става по-тъмен, а на небцето има деликатен карамелен оттенък и лека киселинност.
Средно изпечено - Много подобен по цвят на какаото. Вкусът придобива стипчивостта и горчивината, характерни за черния шоколад.
Всички видове брашно от рожков са подходящи за употреба в напитки и здравословни десерти, а изборът зависи от индивидуалните ви предпочитания. Опитайте всеки един, за да определите кой ви харесва най-много!
Рожков може да се ползва като заместител на какаото във всякакви печива, основното нещо, което трябва да запомните е, че рожковият прах съдържа много естествени захари, така че е препоръчително да намалите количеството на другите подсладители, посочени в съответната рецепта с рожков.
За приготвянето на алтернативен вариант на какао препоръчваме да използвате средно печен рожков.
Сиропът от рожков понякога може да се намери и като петмез. Тази турска дума означава кондензиран сок. Приготвя се чрез продължително варене на рожков в собствен сок. Захар изобщо не се добавя, защото сиропът от рожков е много сладък. Получената гъста и вискозна черна маса по консистенция наподобява мед или меласа. Петмезът често се използва при настинки за укрепване на имунната система, както и естествен подсладител в коктейли и диетични напитки.
Шушулките от рожков се срещат много по-рядко на пазара. Можете да направите свой собствен прах от тях или да използвате плодовете за добавяне към диетични шейкове и други напитки, за да им придадете сладост и приятен аромат.
Как да различим рожков от какаото?
Рожков има сладък вкус, а самото какао на прах е горчиво, така че при готвене винаги трябва да се допълва с различни подсладители, което, разбира се, увеличава крайното калорично съдържание на ястията.
Рожков не съдържа кофеин, открит в какаовите зърна. Това вещество се счита за психотропно и може да повлияе негативно на централната нервна система, причинявайки нервност, сърцебиене и повишена възбудимост.
Хипоалергенен продукт, за разлика от какаото. В рожков няма алергични вещества, така че е подходящ дори за тези, които са алергични към шоколад.
Не съдържа фенилетиламин, който може да провокира главоболие.
Ниско съдържание на мазнини. Какаото на прах обикновено съдържа около 15 г мазнини, докато рожковият съдържа само 0, 7 г.
Полезни свойства на рожков
Рожков съдържа витамини В1, В2, В5, В6, С, Е, РР, както и желязо, калций, магнезий, фосфор и калий. Такъв богат химичен състав е много полезен за организма.
Поради високото съдържание на желязо, рожков има положителен ефект върху състоянието на кръвта, поради което се препоръчва при анемия.
Помага за укрепване на имунната система, тъй като съдържа много витамин С.
Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата система.
Нормализира работата на червата.
Витамините от група В и селенът, съдържащи се в рожков, имат положителен ефект върху общото благосъстояние и подобряват настроението.
Бавните въглехидрати осигуряват на тялото енергия за дълго време.
Сиропът от рожков помага за облекчаване на симптомите на настинка, като намалява температурата и възпалено гърло.
Напитките и ястията от рожков могат да послужат като леко естествено успокояване при стрес и нервно напрежение.
Всяка храна трябва да се в умерени количества, следователно, въпреки всички полезни свойства на рожков, не трябва да се прекалява. Препоръчително е да приемате не повече от 2 супени лъжици на ден. Няма да има особена вреда от него, но излишъкът може да причини слабителен ефект.
Често се пише за рожков, че може да се яде от бременни жени, кърмачки и хора с диабет, но тялото на всеки човек е много индивидуално, затова в тези случаи е по-добре да се консултирате с Вашия лекар. След това може да се наслаждавате на различки вкусотии с тази съставка, включително бонбони с рожков, рожков кекс и десерти с рожков.
Коментари