Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи за здравето от суровото прясно мляко

Ползи за здравето от суровото прясно мляко

DesislavaDesislava
Новак
217
Ползи за здравето от суровото прясно мляко

Повечето хора не са наясно, че чистото сурово прясно мляко от крави, хранени с естествена храна, действително е било използвана като лекарство в началото на 20 век. Сурово мляко от кравата е "стволовите клетки" на храните. То е било използвано много пъти като лек за някои сериозни заболявания.

Суровини и съставки на млякото, които го правят такъв мощен съюзник за здравето:

Протеини в млякото

Суровото краве мляко има 20 стандартни аминокиселини. Около 80% от протеините в млякото са казеини (топлинно стабилна, но лесен за храносмилане храна). Останалите 20% попадат в класа на суроватъчните протеини. Те също са лесни за възприемане, но и много чувствителни на топлина.

Имуноглобулини в млякото

Сурово мляко

Те са изключително сложен клас на млечния протеини, известни са също като антитела. Те осигуряват устойчивост на много вируси, бактерии и бактериални токсини и може също да помогнат за намаляване на тежестта на симптомите на астма. Изследванията показват значителна загуба на тези важни бойци на болестта, когато млякото се пастьоризира или вари.

Въглехидрати в млякото

Лактоза е основният въглехидрат в кравето мляко. Тя се състои от една молекула на прости захари и галактоза. Хората с лактозна непоносимост не правят ензима лактаза и така не могат да усвояват захарта в млякото. Суровото мляко има лактоза и усвояващи лактобацилни бактерии, които са непокътнати, когато то е непреварено. Това може да позволи на хора, които традиционно са избягвали млякото, да пият сурово мляко.

Мазнини в млякото

Около 2/3 от мазнините в млякото са наситени. Наситените мазнини играят важни роли в телата ни. Те участват при изграждане на клетъчните мембрани и ключовите хормони, те осигуряват енергия за съхранение и подложка за деликатните органи и служат като средство за важните мастноразтворими витамини.

Конюгираната линолова киселина (CLA) е в изобилие в млякото от крави. Това са добре проучени полиненаситени Омега-6 мастни киселини, които имат обещаващи здравни ползи. Като например повдига метаболизма, помага за премахване на коремните мазнини, повишава мускулния растеж, намалява резистентността към инсулин, укрепва имунната система и намалява реакциите на хранителните алергии.

Витамини в суровото мляко

Преди всичко суровото мляко има вода, така и мастноразтворими витамини. Това е пълноценна храна. Пастьоризираното мляко има унищожени витамини и съставките се добавят обратно, като се запълва липсата на мастноразтворимите витамини А и D.

Минерали в млякото

Състав на млякото

Суровото мляко съдържа широк набор от минерали, вариращи от калций и фосфор до други микроелементи.

Калцият е в изобилие в сурово мляко. Ползите от него включват намаляване на някои видове рак, особено на дебелото черво, по-висока плътност на костите при хора от всички възрасти, нисък риск от остеопороза при възрастните, понижава риска от камъни в бъбреците, помага при формирането на здрави зъби, както и намаляване на кариеси.

Интересен факт за минералите като хранителни вещества е, че те изискват специален баланс с други минерали, за да функционира правилно. Например, калцият се нуждае от правилното съотношение на фосфор и магнезий, за да бъде правилно използван от нашите тела. Суровото мляко е в перфектен баланс.

Ензими в прясното мляко

Има 60 функционални ензима в суровото мляко. Някои от тях са типични за млякото, а някои идват от полезните бактерии, които растат в суровото мляко. Други ензими като каталаза и лизозими помогнат за предпазване на млякото от нежелана бактериална инфекция, което го прави безопасно за нас.

Полезните бактерии суровото мляко

Сурово прясно мляко

Суровото мляко е жива храна с невероятни самостоятелно защитни свойства. От полезната бактериална ферментация смилаемостта на ензимите, витамините и минералите, става по-лесна.

И след като изяснихме богатия състав на суровто прясно мляко, е добре да се вдъхновим за нещо вкусно с тези идеи за:

- млечна баница;

- сутляш;

- млечен сладолед;

- питки с прясно мляко;

- кифлички с прясно мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest