Повечето хора не са наясно, че чистото сурово прясно мляко от крави, хранени с естествена храна, действително е било използвана като лекарство в началото на 20 век. Сурово мляко от кравата е "стволовите клетки" на храните. То е било използвано много пъти като лек за някои сериозни заболявания.
Суровини и съставки на млякото, които го правят такъв мощен съюзник за здравето:
Протеини в млякото
Суровото краве мляко има 20 стандартни аминокиселини. Около 80% от протеините в млякото са казеини (топлинно стабилна, но лесен за храносмилане храна). Останалите 20% попадат в класа на суроватъчните протеини. Те също са лесни за възприемане, но и много чувствителни на топлина.
Имуноглобулини в млякото
Те са изключително сложен клас на млечния протеини, известни са също като антитела. Те осигуряват устойчивост на много вируси, бактерии и бактериални токсини и може също да помогнат за намаляване на тежестта на симптомите на астма. Изследванията показват значителна загуба на тези важни бойци на болестта, когато млякото се пастьоризира или вари.
Въглехидрати в млякото
Лактоза е основният въглехидрат в кравето мляко. Тя се състои от една молекула на прости захари и галактоза. Хората с лактозна непоносимост не правят ензима лактаза и така не могат да усвояват захарта в млякото. Суровото мляко има лактоза и усвояващи лактобацилни бактерии, които са непокътнати, когато то е непреварено. Това може да позволи на хора, които традиционно са избягвали млякото, да пият сурово мляко.
Мазнини в млякото
Около 2/3 от мазнините в млякото са наситени. Наситените мазнини играят важни роли в телата ни. Те участват при изграждане на клетъчните мембрани и ключовите хормони, те осигуряват енергия за съхранение и подложка за деликатните органи и служат като средство за важните мастноразтворими витамини.
Конюгираната линолова киселина (CLA) е в изобилие в млякото от крави. Това са добре проучени полиненаситени Омега-6 мастни киселини, които имат обещаващи здравни ползи. Като например повдига метаболизма, помага за премахване на коремните мазнини, повишава мускулния растеж, намалява резистентността към инсулин, укрепва имунната система и намалява реакциите на хранителните алергии.
Витамини в суровото мляко
Преди всичко суровото мляко има вода, така и мастноразтворими витамини. Това е пълноценна храна. Пастьоризираното мляко има унищожени витамини и съставките се добавят обратно, като се запълва липсата на мастноразтворимите витамини А и D.
Минерали в млякото
Суровото мляко съдържа широк набор от минерали, вариращи от калций и фосфор до други микроелементи.
Калцият е в изобилие в сурово мляко. Ползите от него включват намаляване на някои видове рак, особено на дебелото черво, по-висока плътност на костите при хора от всички възрасти, нисък риск от остеопороза при възрастните, понижава риска от камъни в бъбреците, помага при формирането на здрави зъби, както и намаляване на кариеси.
Интересен факт за минералите като хранителни вещества е, че те изискват специален баланс с други минерали, за да функционира правилно. Например, калцият се нуждае от правилното съотношение на фосфор и магнезий, за да бъде правилно използван от нашите тела. Суровото мляко е в перфектен баланс.
Ензими в прясното мляко
Има 60 функционални ензима в суровото мляко. Някои от тях са типични за млякото, а някои идват от полезните бактерии, които растат в суровото мляко. Други ензими като каталаза и лизозими помогнат за предпазване на млякото от нежелана бактериална инфекция, което го прави безопасно за нас.
Полезните бактерии суровото мляко
Суровото мляко е жива храна с невероятни самостоятелно защитни свойства. От полезната бактериална ферментация смилаемостта на ензимите, витамините и минералите, става по-лесна.
И след като изяснихме богатия състав на суровто прясно мляко, е добре да се вдъхновим за нещо вкусно с тези идеи за:
- сутляш;
- питки с прясно мляко;
- кифлички с прясно мляко.
Коментари