С прясно мляко можете да направите много неща – сладкиши, основни ястия, ако умеете можете дори да го подквасите. Няма нищо по-вкусно от домашно кисело мляко. И ето как точно става то – необходими са ви прясно мляко, 2-3 с.л кисело мляко и компотени буркани.
За да подквасите млякото, то трябва да бъде с определена температура. След като го сварите, оставете го да поизстине, но не прекалено. Бабите ни учат, че температурата трябва да бъде следната – потопете кутрето си в млякото, пребройте до 3 и ако издържите, значи е готово за квасене.
Слагате на дъното на буркана 2 с.л кисело мляко и един черпак прясно – разбърквате добре, да стане хомогенна смес, след което допълвате буркана с прясно мляко. Добре напълнените и затворени (обикновени с пластмасови капачки) буркани, завивате в одеало и изчаквате поне 4 часа. Целта е млякото да изстине под одеялото, след което го изваждате и млякото е готово.
Ако нямате достатъчно мляко за подквасване, може да си направите различни десерти. Крем карамел е чудесен избор, но за него ще ви бъдат нужни и много яйца. Можете също да си приготвите макарони на фурна или пък мляко с ориз.
Много вкусна и сочна е любимата ни млечна баница. За нея ще са ви необходими:
1 литър мляко, 1 пакет кори, 5-6 яйца, 1 п. масло, 2 ч.ч. захар, 2 п. ванилия
Начин на приготвяне:
Нареждате корите в тава, като всеки лист намазвате с предварително разтопено масло. Слагате да се запече до златисто, след което заливате със сместа от останалите продукти и отново връщате във фурната да допечете баницата.
Ако искате да си направите основно, опитайте с пиле фрикасе, или пък огретен. С повечко мляко можете също да си приготвите домашна извара. Вкусна и лесно основно ястие е сиренената каша.
За нея са ви необходими следните продукти:
1 л прясно мляко, 2–3 с.л. брашно, сирене, щипка сол, масло
Начин на приготвяне:
Запържвате брашното, след което прибавяте студено прясно мляко. Оставяте на котлона, след като заври го разбърквате постоянно около 4–5 минути. Добавяте натрошеното сирене, щипка сол, най-отгоре добавете няколко парченца масло.
Коментари