Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Безлактозно прясно мляко - ползи и кулинарни приложения

Безлактозно прясно мляко - ползи и кулинарни приложения

Безлактозно прясно мляко - ползи и кулинарни приложения

Прясното мляко е ключов компонент от здравословната и балансирана диета. В някои случаи обаче лактозата в млякото може да се окаже неподходяща за група от хора. Най-здравословният съвременен вариант в такъв случай е безлактозното мляко.

Безлактозното прясно мляко е мляко, от което е премахната или намалена лактозата, за да бъде поносимо за хора с лактозна непоносимост.

Лактозата е млечна захар, която обикновено присъства в млякото. Някои хора не могат да я разграждат поради недостиг на лактазензима.

Безлактозното прясно мляко предлага няколко ползи и има разнообразни кулинарни приложения, особено за хора с лактозна непоносимост или тези, които предпочитат алтернативи на обикновеното краве мляко.

Ето някои от ползите и кулинарните приложения на безлактозното мляко:

Ползи на млякото без лактоза

Безлактозно прясно мляко

- Подходящо за хора с лактозна непоносимост

Основната полза на безлактозното мляко е, че е поносимо за хора, които имат затруднения с усвояването на лактозата. Това позволява на тези хора да се насладят на мляко без да изпитват неприятни симптоми като стомашни болки, диария или вятър.

- Източник на калций

Безлактозното мляко често е обогатено с калций, който е важен за здравето на костите и зъбите.

- Ниско съдържание на наситени мазнини

Много безлактозни млечни продукти се предлагат в ниска масленост, което ги прави подходящи за хора, които следят теглото си и се стремят към здравословен начин на хранене.

Кулинарни приложения на безлактозно мляко

Безлактозно прясно мляко - ползи и кулинарни приложения
Снимка: Албена Асенова

- Кафе и чай

Безлактозното мляко може да се използва като алтернатива на обикновеното мляко или сметана в кафе, чай и други горещи напитки;

- Закуски и каша

Можете да използвате безлактозното мляко в кашите, тестени изделия и закуски като грис, овесена каша и мюсли;

- Супи и сосове

Безлактозното мляко може да се използва за приготвяне на супи и сосове, за да им придаде кремава текстура, без да добавя допълнителна лактоза;

- Печива и десерти

Можете да го използвате безлактозното прясно мляко за приготвяне на печива, кексове, пудинги и други десерти.

Заместване на обикновено мляко с безлактозно

Безлактозното мляко може да се използва като алтернатива на обикновеното мляко в повечето рецепти. Всъщност, в много рецепти се изисква обикновено мляко, така че можете да замените този продукт с безлактозно мляко без проблем.

Безлактозното мляко може да бъде използвано за приготвяне на безлактозни сладоледи и кремове. То се използва още в различни кулинарни техники на готвене като пържене, паниране, приготвяне на сосове и още много други.

Вижте още: Никой не ви казва това за непоносимостта към лактоза;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest