Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тиква Матилда - ползи и кулинарни приложения

Тиква Матилда - ползи и кулинарни приложения

Тиква Матилда - ползи и кулинарни приложения

Ако трябва да определим типичен пример на универсална овощна култура, най-добрият вероятно е тиквата. Причислява се към плодовите зеленчуци и намира невероятно много кулинарни приложения, от основно ястие, до плодова напитка от тиква. Като ястие е подходяща за всеки, дори по време на диета, защото съдържа малко калории, а засища добре.

Този представител на пъпешовото семейство разполага и с истинско изобилие от сортове. Трудно е за начинаещите кулинари да изберат най-подходящия за конкретната им нужда и затова е добре да се доверят на градинарите. Те най-често избират тиква сорт Матилда. Това е хибриден сорт с холандски произход. Той е предпочитан, защото е непретенциозен за отглеждане и издържа на всякакви климатични условия.

За кулинарите обаче са по-важни вкусовите качества на тиква Матилда и нейното приложение в различни рецепти с тиква, но здравословните ползи също не бива да се пренебрегват. Можем веднага да кажем, че месото на тиквения плод съдържа много целулоза и има необичаен вкус.

Със сигурност може да се причисли към диетичните продукти с богат биохимичен състав. Съдържа витамини от група В, А, С, РР, Н, К, микро- и макроелементи, между които са калий, калций, магнезий, натрий, йод, цинк и други. Полиненаситените мастни киселини са особено ценни в състава на тиква Матилда, а калориите са само 22 в 100 г плод.

Ярко оранжевото месо на тиквата има приятен орехов аромат, когато узрее. Този деликатен сорт се характеризира с отлични вкусови качества и ниско съдържание за захари.

Кулинарно приложение на тиква Матилда

Тиква Матилда

Тиква Матилда се използва за подготовката на различни зърнени храни, за кремсупи с тиква, а също и за печене. За разнообразните рецепти за десерти се използва кашата от тиквата. Тиква Матилда може и да се напълни с орехи и мед или други вкусотии. Ако се добави към тестото за печене, то тиквеният пай например добива нейния приятен орехов аромат.

Най-вкусна е печената тиква. Ето една изключително вкусна рецепта с тиква Матилда.

Необходима е 1 тиква, която се реже на 4 парчета и се подрежда в тава с един пръст вода в нея. На всяка парче се слага по 2 супени лъжица сладко от ягоди за аромат, поръсва се с малко стафиди и се покрива с фолио. Пече се на 200 °C във фурна за около 30-40 минути. После фолиото се маха и се допича, докато водата се изпари, а тиквата добие приятен загар. Когато се извади, се поръсва с малко натрошени орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest