Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Маслен боб - здравословни ползи и кулинарни приложения

Маслен боб - здравословни ползи и кулинарни приложения

Маслен боб - здравословни ползи и кулинарни приложения

Phaseolus lunatus е латинското название на вид бобова култура, наричана също маслен боб. Зърнената култура принадлежи на семейство Бобови. Неговата родина са Андите и Централна Америка.

За много вероятно се смята масленият боб да се е произвеждал най-напред в Перу, 2 хиляди години преди новата ера. Днес продължава да се отглежда основно в Перу Мексико и Аржентина. Климатичните условия, които са нужни за отглеждането му, го правят вносна бобова култура.

При готвенето си този вид боб придобива мека и леко брашняна нотка. След сваряване не се размеква, а запазва своята форма, което го прави подходяща основа за различни рецепти.

Масленият боб има леко бъбрековидна и овална форма, големината му е от 1 до 3 сантиметра в диаметър, а на цвят е кремав, има и по-тъмни нюанси.

Маслен боб - здравословни ползи и кулинарни приложения

Има много тънка ципа, която го прави лесен за сваряване. Обработката му е много по-кратка, отколкото на традиционния боб. Кулинарните обработки, на които се подлага, са варене, задушаване или пържене.

С какво е полезен масленият боб? Тази интересна разновидност на бобовата култура се отличава с високото си съдържание на протеини и фибри, което го прави добре засищаща храна. Много добър тандем прави с картофите и ориза. За вегетарианците масленият боб е възможно най-добрия растителен източник на протеини.

Масленият боб се бере основно през лятото и затова се определя като лятна култура. Вирее в горещи и сухи климатични пояси, има нужда от слънце. Тъй като се суши и замразява след обиране на реколтата, тази култура се предлага целогодишно на пазара.

Гостът от Южна Америка сред бобовите култури е подходящ за приготвяне на всякакви традиционни наши рецепти с боб, на които придава изключително приятен вкус. Заедно с това с него се правят и много чужди специалитети.

Маслен боб - здравословни ползи и кулинарни приложения

Рецепти на южноамерикански салати, яхнии и супи се приготвят изцяло с този вид боб. Добра бобена гарнитура е към по-засищащи ястия. Съхранението му е дълготрайно - до 1 година на сухо, хладно и тъмно. От него се приготвят и консерви с боб, но те не са дълготрайни и трябва да се консумират скоро след отварянето им.

С маслен боб може да се приготви:

- бобена салата;

- боб чорба;

- боб на фурна;

- постен боб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest