Ако искате да намалите холестерола си, ключът може просто да смените сутрешното си хранене. Смяната на закуската Ви с две порции овес може да понижи LDL (лошия) холестерол с 5.3% само за 6 седмици.
Ключът е бета-глюканът - вещество в овеса, което абсорбира LDL, което след това се отделя от тялото ви.
Ето как да намалим високите нива на холестерол естествено!
Червено вино
Учените ни дават още една причина да пием вино. Оказва се, че червеното грозде има свойствата на понижава нивата на холерестерола. Испанско проучване установило, че при хората, които пият по една чаша червено вино, нивата на LDL намаляват с 9%. Освен това тези, които са имали висок холестерол, им е спаднал с 12%.
Сьомга и мазна риба
Омега-3 мазнините са едно от здравни чудеса на света и са показали, че предпазват от сърдечни заболявания, деменция и много други заболявания. Сега тези мастни киселини могат да добавят още една полза за здравето към техния репертоар: понижаване на холестерола. Според изследвания заместването на наситени мазнини с омега-3 като тези, които се намират в сьомга, сардини и херинга, може да повиши добрия холестерол до 4%.
Ядки
Ако търсите джънк фууд, която понижава нивото на холестерола, изследванията показват, че трябва да хапвате по-често ядки. В проучване, публикувано от Американския вестник за клинично хранене, хората, които са хапвали по шепа орехи шест дни в седмицата за месец, намаляват общия холестерол с 5.4% и LDL холестерола с 9.3%. Бадемите и кашуто са други добри възможности.
Чай
Според изследванията черният чай намалява кръвните липиди с до 10% само за три седмици. Тези открития са завършени в по-широко проучване как чаят може също да помогне за намаляване на риска от коронарна болест на сърцето.
Боб
Фасул, боб, нахут - бобовите култури са добри за сърцето ни. Изследователи от политехническия университет в Аризона установяват, че добавянето на ½ чаша боб намалява общия холестерол, включително и LDL, с до 8%. Ключът на тази здравословна храна е нейното изобилие от фибри, което е показало, че забавя скоростта и количеството на абсорбцията на холестерола в някои храни.
Коментари