Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да намалите консумацията на сол?

Как да намалите консумацията на сол?

Как да намалите консумацията на сол?
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.

Всички говорят за захар, никой не говори за сол.

Не само употребата на сладкото ни тормози и вреди. Милиони хора умират всяка година поради прекомерна консумация на сол. Защо е опасно за нас и как да разберем, че омлетът без сол е наистина вкусен?

Натрият се намира естествено в храните, които консумираме, и е от съществено значение за поддържането на правилния баланс на телесните течности, но не в огромните количества, които консумираме.

Средната консумация трябва да бъде около 1500 мг на ден за възрастен - около чаена лъжичка сол.

На практика възрастен човек консумира 4000 мг сол на ден. Това количество може да причини високо кръвно налягане, което само по себе си е заболяване и има сериозни последици за други системи в тялото:

По-малко сол

- увеличава риска от инсулт;

- сърдечносъдови заболявания;

- сърдечна недостатъчност;

- проблеми с бъбреците и др.

Важността на солта за функционирането на тялото е голяма, но повишената ѝ консумация може да бъде вредна.

Преди всичко не забравяйте, че всяка промяна в диетата изисква време и адаптация и трябва да се вземе под внимание. Ключовата дума тук е „постепенно“, иначе просто няма да се получи. Настройвате се на три етапа: - в първия етап се намалява консумацията на преработени и консервирани храни;

- втората стъпка е да се научите да свиквате с вкуса на храната, когато е по-малко солена. По-малко сол в салата и ориза, омлет без сол. Като свикнете, дори не ви идва наум да добавите обичайната доза сол - ястието перфектно става на вкус;

Безсолно хранене

- след това, след като сме научили небцето си да харесва този мек вкус, можем да преминем към третата стъпка: потърсете храни с по-ниски стойности на натрий, сравнете количеството сол в подобни продукти от различни производители и изберете тази с по-ниско съдържание на натрий съдържание.

В бъдеще ще бъде по-малко трудно, защото интензивните вкусове на тези храни ще ни говорят по-малко.

Солта е един от ресурсите, който се споменава от зората на историята и нейното значение е неоспоримо. Колкото и да ни е трудно да повярваме днес, някога за сол са се водели дори войни между държавите. Но за сол не водете война със себе си, като контролирате количествата ѝ.

Вижте още:

- Количества сол за здраве;

- Солта - ползи и вреди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest