Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колко сол на ден можем да ядем и как да я коригираме в менюто

Колко сол на ден можем да ядем и как да я коригираме в менюто

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Колко сол на ден можем да ядем и как да я коригираме в менюто

Натрият е съединение, което се среща естествено в храните. 1 ч.л. сол съдържа 2400 млг натрий. Трапезна сол не е толкова богата на минерали като естествената сол.

Истинската сол е полезна за тялото по много начини. Готварската сол е 97% натриев хлорид, произвежда се химически, избелена и лишена от повечето други хранителни вещества. Може също да съдържа алуминий, който е свързан със състоянието на Алцхаймер и други проблеми в тялото.

Препоръчителен дневен прием на натрий

Колко сол на ден можем да ядем и как да я коригираме в менюто

Натрият е основен микроелемент, намиращ се в солта, и подпомага свиването и отпускането на мускулите, поддържа адекватен баланс на течностите и предотвратява дехидратацията, предотвратява ниското кръвно налягане и изпраща импулси на нервната система.

Препоръчителният прием на натрий е 2300 млг, което е приблизително 1 ч.л. сол за целия ден.

За съжаление, доста често превишаваме това количество, което може да доведе до множество проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и увреждане на бъбреците, ако трябва да назовем само няколко.

Съвети за намаляване на солта или промяна на консумацията

Колко сол на ден можем да ядем и как да я коригираме в менюто

1. Избягвайте храни с високо съдържание на натрий - хляб, бисквити, пуканки, консервирани храни, осолени ядки, кисели краставички, преработени меса (шунка, бекон, колбаси, салам) и пакетирани храни;

2. Избягвайте продукти с MSG (мононатриев глутамат) и натриев бензоат;

3. Използвайте пресни зеленчуци и плодове, а не консервирани;

4. Опитайте да подправите с други билки като джинджифил, куркума, мащерка, канела, магданоз, босилек, розмарин, копър и други, за да намалите приема на сол;

5. Експериментирайте с морски зеленчуци като водорасли, нори, комбу, дулсе и уакаме вместо сол. Полезно е и за щитовидната жлеза. Може да се добавят в супи, салати и зеленчукови смеси. Консумирайте една до две чаени лъжички седмично;

6. Използвайте ябълков оцет, дресинг от лайм или дресинг от кисело мляко с билки и подправки за салати, вместо да поръсвате излишната сол;

7. Можете да консумирате щипка розова хималайска сол, смесена с вода, сутрин, за да постигнете оптимален баланс на течностите, да предотвратите дехидратация и да си помогнете при ниско кръвно налягане.

Изберете естествена сол

Колко сол на ден можем да ядем и как да я коригираме в менюто

Трапезната сол не се среща естествено и е лишена от многото микроелементи, от които тялото се нуждае. Хималайската розова сол има малко по-ниско съдържание на натрий в сравнение с готварската сол и се намира дълбоко в хималайските планини и съдържа всички 84 микроелемента, необходими на тялото.

Естествено е розово или червено и има много по-мек вкус. Това е най-висококачествената налична сол, тъй като е от богатите на минерали хималайски планини и не се влияе от химикалите и токсините, които се увеличават в количество дори в естествената морска сол.

Ползите от естествената сол

Отрицателно заредените йони в истинската сол, особено когато се комбинират с вода, поддържат хормонални, химични и електрически процеси в тялото. Наличието на микроелементи в нея я прави верен помощник в подкрепа на здравето на нервите и сърцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest