Съвети за ограничаване на киселинните храни
Определение за киселинността
Стойността на рН ви казва дали нещо е киселина, основа или е неутрално.
Стойността на рН 0 показва високо ниво на киселинност, рН 7 е неутрално, рН 14 е най-основното /или алкално/.
Например киселината на акумулатора е със стойност рН 0, докато течността за измиване на стъкло е много алкална - рН14. Дестилираната вода е в средата - рН 7. Тя не е нито киселинна, нито алкална.
Също както различни вещества, различните части на човешкото тяло имат различни нива на рН. Идеалното рН на кръвта е между 7.35 и 7.45, което е леко алкално. Стомахът обикновено е с рН 3.5, което помага на храната да се разгради.
Високо киселинни храни и напитки
Ако подозирате, че имате проблеми с киселинността, можете да направите промени в диетата си, за да помогнете за подобряване на симптомите. Храните, които се считат за киселинни, трябва да имат ниво на рН 4.6 или по-ниско.
Храни, които са склонни да причиняват повече киселинност в организма и може да се наложи да ограничите или избягвате, включват: захар, някои млечни продукти, риба, пресни и преработени меса като телешко и говеждо, сосове и подсладени напитки, високопротеинови храни и добавки.
Изследванията, подкрепящи връзката между храни като животински протеини и млечни продукти и хронични заболявания, дължащи се на промяна в рН на организма, са ограничени. Нови изследвания могат да хвърлят повече светлина върху тази връзка или да изложат други причини, поради които намаляването на животинските продукти е от полза за здравето.
Плодове и плодови сокове с високо съдържание на киселини
Ето списък на плодовете и тяхното рН от университета Клемсън. Те са изброени от най-силно киселинни до най-малко киселинни:
лимонов сок (рН: 2.00-2.60)
лайм (рН: 2.00-2.80)
сини сливи (рН: 2.80-3.40)
грозде (рН: 2.90-3.82)
нар (рН: 2.93-3.20)
грейпфрут (рН: 3.00-3.75)
боровинки (рН: 3.12-3.33)
ананас (рН: 3.20-4.00)
ябълки (рН: 3.30-4.00)
праскови (рН: 3.30-4.05)
портокали (рН: 3.69-4.34)
домати (рН: 4.30-4.90)
Като цяло цитрусовите плодове имат ниско рН, което означава, че те са кисели. Те могат да допринесат за стомашно-чревни проблеми като язва или рефлукс.
Важно е да запомните, че плодовите сокове също са кисели. Поради това трябва да използвате сламка, когато пиете плодови сокове. Така плодовият сок не влиза в пряк контакт със зъбите ви, за да се предотвратят щетите от киселината върху емайла им.
Ако плодовете не влошават храносмилателни неразположения, те са здравословна храна за ежедневна консумация и доказано намаляват риска от хронични заболявания. Въпреки първоначалната си киселинност повечето плодове са алкализиращи.
Свежи зеленчуци
Зеленчуците, особено пресните зеленчуци, обикновено не се считат за киселинни. Ето списък на зеленчуците и техните нива на рН:
кисело зеле (рН: 3.30-3.60)
зеле (рН: 5.20-6.80)
цвекло (рН: 5.30-6.60)
царевица (рН: 5.90-7.50)
гъби (pH: 6.00-6.70)
броколи (рН: 6.30-6.85)
зелени листни зеленчуци (рН: 6.50-7.50)
Ниско киселинни храни
Що се отнася до предимствата на по-алкалната диета, изследванията, публикувани в списанието за опазване на околната среда и общественото здраве, показват, че няма убедителни доказателства, че подобрява здравето на костите. Въпреки това тя може да помогне за ограничаване на загубата на мускули, укрепване на паметта и бдителността и да ви помогне да живеете по-дълго.
Някои алкализиращи храни и напитки (или неутрални), които можете да включите в диетата си, включват: соя, неподсладено кисело мляко, картофи, повечето плодове, билки и подправки (с изключение на сол, горчица и индийско орехче), боб, леща, като просо, киноа, амарант, мазнини (като зехтин, авокадо), ядки и семена.
Ефектите от яденето на прекалено много киселинни храни
Диетата, която включва твърде много киселинно-произвеждащи или киселинни храни (като протеин или захар) може да причини киселинност в урината, както и други негативни здравни ефекти. Може да доведе до образуване на камъни в бъбреците - така наречените камъни от пикочна киселина.
Предполага се, че твърде много киселинност може да причини влошаване на костите и мускулите. Това е така, защото костите съдържат калций, който тялото използва, за да възстанови баланса на pH на кръвта, когато тя стане прекалено киселинна.
Някои данни сочат, че фосфорната киселина, често срещана в газираните напитки, е свързана с по-ниска костна плътност. Твърде много киселинност също може да увеличи риска от рак, чернодробни проблеми и сърдечни заболявания.
Някои храни и напитки произвеждат по-малко киселини, но те все още не осигуряват основния алкализиращ ефект на повечето плодове и зеленчуци.
Стремете се да ограничите тези киселинни храни, тъй като те могат да повлияят на вашето алкално-киселинния баланс или да повлияят на вашето здраве по негативен начин: Царевично олио, подсладители (като захар, меласа, кленов сироп, обработен мед и аспартам), сол, майонеза, соев сос, оцет, твърди и преработени сирена, царевица, ориз, пшеница, кафе.
Тъй като отпадъчните продукти са склонни да бъдат кисели, специалистите съветват да се храним с повече алкални храни като плодове и зеленчуци. РН на храната, преди да я изядете, е по-малко важно от това, в което се превръща, когато е вътре в тялото ви.
Алкалната диета е здравословна алтернатива, която може да се дължи повече на акцента върху консумацията на растения и ограничаването на преработените храни, отколкото на промяната на pH на организма.
Яденето на повече плодове и зеленчуци, както и ограничаването на рафинираните въглехидрати, захар и млечни продукти, могат да помогнат за балансиране на нивата на рН в тялото ви, да намали ежедневните проблеми и вероятността от определени дългосрочни здравни рискове.
Коментари