Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храните, които провокират киселинен рефлукс

Храните, които провокират киселинен рефлукс

Denitsa GeorgievaDenitsa Georgieva
Чирак
1270
Храните, които провокират киселинен рефлукс

Киселинният рефлукс, наричан още гастроезофагеален рефлукс, това е дразнещо обратно изтичане на стомашна киселина нагоре в хранопровода. Често се предизвиква от това, което ядете и пиете. Известно е, че някои храни причиняват рефлукс повече от други.

Обикновено мускулният пръстен, който свързва хранопровода и стомаха, наречен долен езофагеален сфинктер (ДЕС), се затваря, за да предотврати достигането на стомашна киселина до хранопровода.

Повреденият или отслабен ДЕС обаче се отпуска и отваря, когато трябва да се затвори, и позволява на стомашните киселини да достигнат до хранопровода.

Множество фактори могат да допринесат за киселинен рефлукс, включително:

- Дейности преди и след хранене;

- По кое време на деня ядете;

- Позиция на тялото ви;

- Количеството храна, което приемате;

- Каква храна ядете.

Хората с киселинен рефлукс често имат киселини – усещане за парене в гърдите – особено след хранене или през нощта. Симптомите на киселинен рефлукс могат също да включват затруднено преглъщане или хронична кашлица.

Когато става въпрос за киселинен рефлукс, до известна степен проблемът е пряко повлиян от храните, които ядете. Ето списък с храни, които е добре да изключите от диетата си, за да избегнете обостряне на киселинния рефлукс.

Храни с високо съдържание на мазнини

Киселини образуващи храни

Има много причини, поради които трябва да избягвате мазни храни - включително и това, да не обострите киселинният рефлукс. Храните, които съдържат високи концентрации на мазнини, могат да влошат киселинния рефлукс, тъй като е доказано, че мазнините отпускат долния езофагеален сфинктер (ДЕС).

Освен това храните с високо съдържание на мазнини могат да накарат тялото ви да освободи хормона холецистокинин, който също кара вашия ДЕС да се отпусне.

Пикантните храни предизвикават ксиелини

Храните, които могат да окажат влияние на храносмилателната система, са подправки, които причинят киселини. Това е така, защото подправките често забавят храносмилането ви. Освен това, ако хранопроводът ви вече е възпален, подправките могат допълнително да раздразнят тъканта.

Люти чушки, лют сос, червен пипер, салса, уасаби и други пикантни добавки правят храната вкусна. Пикантните храни обаче съдържат вещество, наречено капсаицин - химическо съединение, което се активира от подправката и най-вече от лютите чушки. Капсаицинът също предизвиква усещане за парене на лигавиците в храносмилателния тракт и увеличава производството на стомашна киселина.

Въпреки това проучване относно азиатска диета има някои доказателства, че хората, които редовно ядат пикантни храни, може да имат толерантност към техните ефекти. Въпреки това няма конкретни доказателства, че е вярно.

Пикантни храни, които трябва да избягвате:

- Чили на прах;

- Масло от чили;

- Лют червен пипер;

- Бял пипер;

- Черен пипер.

Лукът причинява киселини

Киселинен рефлукс храни

Друг известен вредител, когато става въпрос за киселинен рефлукс, е лукът, който може да накара долния езофагеален сфинктер да се отпусне. Лукът също съдържа ферментиращи фибри, които могат да доведат до оригване.

Газирани напитки и рефлукс

Газираните напитки могат да повишат киселинността в стомаха ви и да отпуснат ДЕС.

Мента и киселините

Докато хората често се обръщат към ментови чайове и други подобни, за да успокоят стомашно-чревните проблеми, всъщност ментата може да раздразни хранопровода ви и да доведе до киселинен рефлукс.

Млякото и млечните продукти

Киселинен рефлукс

Млякото и другите млечни продукти са храни, за които хората често смятат, че успокояват стомашно-чревния тракт. Всъщност те могат да причинят повече вреда, отколкото полза, като увеличат производството на киселина в стомаха ви.

Млякото и млечните продукти са с високо съдържание на мазнини и са склонни да влошат киселините. Когато имате чести симптоми на ГЕФР като киселини, яденето на млечни продукти с високо съдържание на мазнини като сирене може да влоши симптомите ви.

Освен това студените млечни продукти като сладолед могат действително да накарат да изтръпне ДЕС и да потисне функцията му. В резултат на това стомашната киселина може да се върне обратно в хранопровода много по-лесно.

Млечни продукти, които трябва да избягвате:

- Пълномаслено мляко;

- Сирене;

- Сладолед;

- Пълномаслено кисело мляко.

Цитрусите водят до рефлукс

Храните, които провокират киселинен рефлукс

Връзката между цитрусите – както цели плодове, така и сокове – и киселинния рефлукс е добре установена.

Лимони, портокали, лайм и грейпфрут са храни, които могат да влошат симптомите на ГЕФР поради съдържанието на лимонена киселина в тях. Ананасът е друг плод с високо съдържание на лимонена киселина, който бихте искали да избягвате, за да управлявате симптомите си.

Защо цитрусите причиняват киселини

Тъй като цитрусовите плодове съдържат големи количества лимонена киселина, те карат стомаха ви да произвежда повече стомашна киселина. В резултат стомахът ви е по-пълен и шансовете за рефлукс се увеличават. Може да не получавате киселини всеки път, когато ядете цитрусови плодове, но ако обичате да пиете чаша портокалов сок всеки ден, по-добре е да намалите приема на цитрусови плодове, ако забележите връзка между хапването на цитруси и вашите симптоми.

Цитрусите, които трябва да се избягват

- Грейпфрут;

- Портокали;

- Лайм;

- Лимони;

- Ананас.

Доматен сос

Тези червени, зрели плодове растат бързо и са основна част от много храни. Техният умами вкус или пикантен вкус прави много любими храни изключително вкусни. Паста със сос маринара, пица, лазаня, яхния и много други ястия, които стават вкусни благодарение на доматите. Те също така са хранителни, съдържат антиоксиданти, витамин С и калий. Като цяло са изключително полезни.

Доматите обаче са и силно киселинни. Точно като цитрусите, киселините в доматите ще повишат киселинните нива в стомаха ви. Освен това доматените сосове често съдържат лук и чесън, които също могат да предизвикат киселинен рефлукс. Когато са и в сос с добавени захари, също причиняват парене в стомаха.

Шоколадът води до рефлук

Причината шоколадът да прави хората щастливи е, че той предизвиква освобождаването на хормона серотонин. Докато хормонът може да ви направи по-щастливи, серотонинът също кара ДЕС да се отпусне.

Кафе и кофеинови напитки

Храните, които провокират киселинен рефлукс

Почти съществена част от деня на всеки, кофеинът в кафето помага на много хора да започнат деня си и да поддържат енергията си през целия ден. Въпреки това кофеинът в кафето също влошава контракциите на ДЕС. Чаша кафе на ден може да не е проблем. Отговорът обаче може да е в това колко кофеин приемате.

Ако пиете кафе с високо съдържание на кофеин и имате повтарящи се киселини, опитайте се да намалите количеството кофеин, което пиете.

Алкохолът причинява киселини

Последният виновник в нашият списък с киселинен рефлукс агенти е алкохолът, който може да отпусне долния езофагеален сфинктер и да доведе до повече стомашна киселина.

Както видяхме, има редица храни, които могат да накарат стомашната клапа да се отпусне и да позволи появата на киселинен рефлукс. Така че не е изненадващо, че промените в диетата са показали, че са ефективен начин за намаляване на киселинния рефлукс.

Въпреки това всеки може да бъде засегнат по различен начин и може да има храни, които не са споменати тук, и които може да са проблематични за вас. Воденето на хранителен дневник може да ви помогне да познаете, кои храни задействат появата на киселини и да управлявате по-проактивно бъдещи пристъпи на киселинен рефлукс.

Вижте още:

- Съвети как да се отървем от рефлукса;

- Храни за борба с киселинния рефлукс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest