Стомашните киселини са нещо, което много хора са получавали след хранене. Това е неприятно усещане, свързано с храносмилателната система, което се изразява във връщане на солно-киселинно стомашно съдържание обратно в хранопровода. Медицинският термин на това заболяване е гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ.
В България стомашните киселини засягат около 2/3 от възрастното население между 35 - 65 години, като процентът на жените, страдащи от ГЕРБ, е по-висок от този на мъжете.
Стомашните киселини са заболяване, което само по себе си не е тежко, но ако не му се обърне внимание, може да доведе до по-сериозни заболявания каквито са възпаленията, язвите и дори ракът на хранопровода.
Въпреки че е познато състояние, разбирането на процеса обикновено се подминава, а това е нужно, за да осмисли необходимостта от адекватни мерки в преодоляване на проблема.
Дефиниране на състоянието стомашни киселини
Когато храносмилателната система работи в нормален ритъм, храната преминава през хранопровода и достига до стомаха през клапан, наречен езофагиален сфинктер. При правилнна работа на системата, когато се храним, клапата се отваря, а след като храната навлезе в стомаха, тя се затваря.
Киселините и ензимите разграждат консумираната храна, преди тя да попадне в червата. При рефлукс настъпва нарушение в работата на храносмилателната система и еднопосочният клапан се отваря, позволявайки на частично смляното съдържание на стомаха и киселини да се върнат обратно в хранопровода.
Това предизвиква неприятни усещания, които са познати на повечето хора: парене в гръдния кош, киселини в горната част на стомаха, които стигат до гърлото, и усещане на кисел вкус в устата, както и често оригване. В медицината това се нарича ГЕРБ.
Киселинност на храната и стомашни киселини
В химията, “pH” е скала, която определя киселинно-алкалното ниво на храните. Тази скала има диапазон от 0 до 14, като 7 е неутралната граница.
Храните под pH7 са киселинни, равните на pH7 са неутрални, а тези над pH7се наричат алкални. Колкото по-близо до нулата е pH стойността на една храна, толкова по-киселинна е тя и колкото по-близо до 14 е pH, толкова е по-алкална.
Киселинно-алкалната скала е таблица, в която всяка следваща или предходна стойност е съответно 10 пъти по-голяма или 10 пъти по-малка от предходната
Човешкото тяло поддържа постоянна киселинно-алкална среда, която е в границите на pH 7.35 - 7.45.
Храните с висока киселинност не са причина за развитие на ГЕРБ, но такива храни може да влошават симптомите на вече развилия се рефлукс.
Препоръчително е хората, страдащи от ГЕРБ, да поддържат подходящ хранителен режим, който да облекчава състоянието им. Той трябва да бъде съставен от храни, работещи добре срещу стомашни киселини. Ето кои храни са подходящи и кои да се избягват.
Зеленчуци, подходящи при стомашните киселини
Зеленчуците, особено зеленолистните, са подходящ избор на храна, която облекчава симптомите на гастроезофагеалния рефлукс. Те съдържат много влакнини, с отлично действие срещу киселините.
Това не важи за прясно изцедените сокове, те съдържат много захар и малко влакнини.
Препоръчителните зеленчуци включват целината, броколите, карфиолът, аспержите, джинджифилът, картофите, краставиците, кейлът, брюкселското зеле, спанакът, магданозът.
Тези, които трябва да се избягват, са кромидът, чесънът, доматите, пържените зеленчуци, пържените картофи, зеленчуковите сокове.
Плодове, подходящи при стомашни киселини
Подобно на зеленчуците, плодовете са богати на фибри. Те подобряват функцията на стомашно-чревния тракт и премахват стомашните киселини. Цитрусите обаче пораждат повече солна киселина и влошават симптомите на гастроезофагеалния рефлукс.
Препоръчителните плодове са бананите, пъпешът, ябълките, крушите, горските плодове парковите, авокадото.
Противопоказни плодове са лимоните, портокалите, лаймът, грейпфрутът, ананасът, мандарините
Месо, риба и белтъчни храни, подходящи при стомашни киселини
Крехко месо, риба и яйца са храни, които съдържат по-малко мазнини и повече белтъчини. Тези храни подобряват симптомите на стомашните киселини.
Не са подходящи преработените, тлъстите и пържените меса, тъй като те са с високо съдържание на наситени мазнини и водят до повече киселини.
Препоръчителни месни храни са пилешкото, пуешкото, крехкото свинско, крехкото телешко от месата, бялата риба, сьомгата, пъстървата, омарът и скаридите от морските деликатеси.
Противопоказни храни са пържените яйца и меса, пържената риба, бургерите, дюнерите, колбасите.
Зърнени храни, подходящи при стомашни киселини
Зърнените храни, особено пълнозърнестите смекчават симптомите на гастроезофагеалния рефлукс. Тези храни съдържат много разтворими и неразтворими фибри, а те абсорбират част от стомашните киселини.
Препоръчителни зърнени храни са кафявият ориз, пълнозърнестият хляб, кускусът, булгурът, овесената каша, киноата, кафявите макарони, палачинките, зърнените закуски, гофретите и гевреците.
Трябва да се избягва белият хляб, баниците, сиренките, милинките, поничките, кроасените, бисквитите, мъфините, пицата.
Млечните продукти, подходящи при стомашни киселини
Млякото и млечните продукти са богат източник на калций, витамин D и белтъчини.
Консумацията на млечни продукти подобрява симптомите на стомашните киселини, но това се отнася до нискомаслените продукти.
Пълномасленото мляко и млечни продукти съдържат по-високи количества наситени мазнини, които могат да доведат до появата на гастроезофагеален рефлукс.
Нискомасленото кисело мляко е много добър избор на храна при стомашни киселини. То съдържа много пробиотици, които подобряват работата на храносмилателната система.
Препоръчителни млечни продукти са нискомаслините прясно мляко, кисело мляко сирене, соево мляко, тофу, а противопоказни са пълномаслените варианти на тези млечни храни.
Бобови култури, подходящи при стомашни киселини
Бобовите храни съдържат много разтворими и неразтворими фибри, минерали, витамини и белтъчини. Тяхната консумация подобрява симптомите на киселинен рефлукс.
Трябва да се избягват пържените бобови култури.
Препоръчителни бобови култури са бобът, лещата, нахутът, грахът, соята.
Мазнини, подходящи при стомашни киселини
Приемът на храни, богати на мазнини, е противопоказен при стомашни киселини. И все пак, основните виновници са наситените мазнини и трансмазнините, не толкова ненаситените мазнини.
Храните, богати на ненаситени мазнини като мазната риба, растителните мазнини, ядките и семената, са безопасни за повечето хора, които страдат от стомашни киселини.
Препоръчителни мазнини са ненаситените, растителните мазнини, зехтинът, сусамовото олио, лененото семе, орехите.
Противопоказни мазнини са наситените, трансмазнините, маслото, маргаринът, крема сиренето.
Захарни и солени изделия, подходящи при стомашни киселини
Болшинството захарни и солени изделия съдържат високи количества рафинирана захар, сол, наситени мазнини и трансмазнини.
Тези храни са сред най-вредните при стомашни киселини, както и за цялостното здравословно състояние
Препоръчителни храни са медът, домашно приготвените сладка, желетата, нискомаслените крем и десерти.
Противопоказни храни са тортите, шоколадите, бисквитите, дъвките, ментовите дражета, чипсът и крекерите.
Напитки при стомашни киселини
Безкофеиновите напитки, водата и билковите чайове са безопасни при стомашни киселини и смекчават симптомите им.
Кофеиновите напитки, ментовите чайове и алкохолните трябва да се избягват, те влошават симптомите на гастроезофагеалния рефлукс.
Препоръчителни напитки са водата, билковите чайове, безкофеиновите кафе и чай.
Противопоказни напитки са кафета, черният чай, ментовият чай, горещият шоколад, плодовите сокове, алкохолът.
Макар че се смята за хронично заболяване, гастроезофагеалната рефлуксна болест е лечима. В зависимост от напредъка на заболяването, стомашните киселини могат да бъдат преборени чрез правилно хранене и здравословен начин на живот. Той включва поддържане на оптимално тегло, здравословно хранене, спорт, избягване на алкохол и тютюнопушене.
Коментари