Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Мента и копър срещу киселини в стомаха

Мента и копър срещу киселини в стомаха

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
копър срещу киселини

Киселините в стомаха са много разпространен проблем. Те обаче са лесно лечими.

За да не получавате киселини, трябва на първо място да изключите дразнещите храни от менюто си.

Чай от мента

Ако вече имате такъв проблем, то предприемете диета, включваща в състава си банани, ориз, ябълков сос, препечени филийки и чай.

За радуциране на киселините се препоръчват печени картофи с малко сол. Те се храносмилат сравнително лесно, като същевременно не затормозяват храносмилателния тракт. При киселини трябва да се яде по-често, но на по-малки дози.

Мента

От билките, най-благоприятно действат чаят от лютива мента и от копър. Тези две билки са много полезни и действат добре срещу газове в стомаха и чревния тракт.

Стомах

Билковите чайове могат да се пият след ядене на лютиви и пикантни ястия, които могат да раздразнят стомашните стени и червата, както и при вече създал се такъв проблем.

Профилактично се препоръчват на хора, склонни към киселини.

Билковият чай от мента много популярна билкова напитка у нас. Помага при лошо храносмилане, или така наречената диспепсия, която създава усещане за раздразненост и дискомфорт.

В такава ситуация чаят от мента е много освежаващ, защото помага да се възстановим от разстройствата на храносмилателната система.

Освен това ментата традиционно се използва за облекчаване на киселини в стомаха, срещу гадене, възпаленията на храносмилателния тракт, газове, както и за лечение на камъни в жлъчката.

Ментата се препоръчва дори при бременност.

Не е добре обаче чаят да се консумира преди сън, тъй като ментата отпуска и сфинктера на хранопровода, освобождавайки пътя на стомашните киселини.

Друга изключително полезна билка е копърът. Пресен или сушен, при болки и проблеми със стомаха се препоръчва чай от него.

Друга рецепта, която можете да приложите, е супена лъжица ситно нарязан пресен копър се стрива с 1/2 чаена лъжичка захар и се залива с 1 и 1/2 чаени чаши вряща вода.

След като изстине, се прецежда и от запарката се пие по 1 чаена лъжичка 20-30 минути преди ядене. Интересното при копъра е, че ако се приема в големи количества под формата на подправка, всъщност е способен да предизвика киселини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest