Виновникът за неприятните киселини, които тормозят стомаха ни е всъщност една от съставките на стомашния сок. Това е солната киселина, която е доста силна /една от най-силните киселини/ и нейната основна роля е да помага за смилането на храната.
Понякога, когато производството на стомашния сок е завишено, част от него може да попадне в хранопровода. Тогава солната киселина започва да дразни лигавицата му и в следствие на това се поява така познатото ни чувство на парене и болка.
Ако страдате от киселини, трябва да внимавате с какво се храните. Има храни, които усилват киселините и това са например птичите кожи, жилавите меса, тежките сосове и заливки, шоколада.
Добре е да сведете до минимум техния прием. Избягвайте също така и запръжките, мазнините от животински характер, доматите, лимоните, портокалите, грейпфрутите, кафето и алкохола.
Ето и още няколко съвета, които ще ви помогнат да се преборите с киселините. На първо място, използвайте колкото може по-малко мазнина за приготвяне на храната. Ако можете да приготвите яденето печено, тогава не го пържете. Подправки като чили и чесън също са враг номер едно на стомашния комфорт. Босилекът и копърът обаче са препоръчителни.
Когато се храните, избягвайте да приемате големи количества храна наведнъж. По-добре разделете храната на порции и ги приемайте през няколко часа. Забравете и за късното хранене. То е вредно по много причини, а що се отнася до образуването на киселини, направо си е пагубно.
Особено вредно е да се натъпчете с храна и веднага след това да си легнете. Хоризонталното положение на тялото е най-благоприятно за нежелателното преминаване на храната от стомаха към хранопровода.
Газираните напитки и големите количества кафе също са голям враг на хората, страдащи от киселини. Те разширяват стомаха и повишават киселинността му. Ако не можете да се лишите от тях, то тогава ги пийте леко разгазирани или разредени с малко вода.
Коментари