Киселините се характеризират с усещане за парене в областта на стомаха и хранопровода. За да се предпазите от това неприятно чувство, трябва да познавате храните, които го предизвикват и да ги избягвате.
При ядене на големи порции храни, съдържащи киселини в химичния си състав, тези киселини се отделят в големи количества, които не могат да се обработят напълно в стомаха и предизвикват неприятно парещо чувство.
Въпреки че съществуват много други средства за справяне с този проблем, ще бъде от полза да познавате храните, които го предизвикват. Избягването на някои от тях е трудна задача, но трябва да се стремите да ограничите употребата им доколкото е възможно.
Пържени храни
Пържените храни са трудни за храносмилане. Те съдържат големи количества трансмазнини, които могат да бъдат опасни за храносмилателната система. Тези вещества забавят храносмилателния процес, което води до задържане на киселините.
Храните с консерванти и изкуствени оцветители
Мазнините остават по-дълго време в храносмилателната система и могат да доведат до повишено налягане в стомаха. Трябва да се избягват и някои печени храни. Бисквитите и сладките допринасят за създаването на кисела среда в стомаха. Те съдържат също консерванти и изкуствени оцветители.
Кафе
Въпреки че кафето действа като слабително, високото количество кофеин в него води до отделянето на течност в стомаха, което може да предизвика киселини. Може да го замените със зелен чай, който също ще ви ободри сутрин, а вместо следобедно кафе, изпийте чаша билков чай от лайка - полезен и приятен. За предпочитане е да не добавяте захар.
Газирани напитки
Газираните напитки също трябва да се избягват, за да се намали рискът от киселини. Те се считат за основните причинители на киселини, така че е хубаво да ги ограничите. Може да ги замените с чиста вода, здравословни смутита, протеинови коктейли.
Тези напитки увеличават натиска върху стомаха, което от своя страна причинява секреция.
Цитруси
Преди да заспите избягвайте соковете от цитрусови плодове. Последните не консумирайте и на гладен стомах, защото също може да причинят киселини. Може да ги замените с не много студена чиста вода. Ако пък свежият им вкус ви липсва, може да си позволите да сложите парченце в чашата с вода или малко от сока им, приготвяйки си ободряваща и тонизираща напитка, но все пак бъдете внимателни.
Люти сосове и люти чушки
Избягвайте лютите сосове и лютите чушки. Погрижете се за стомаха си, като ограничите употребата на пикантни подправки към ястията. Тайландската и индийската кухня съдържат голямо количество от тези подправки. Можете да консумирате люти чушки, но сурови и в малко количество, без излишни маринати, които могат допълнително да раздразнят стомаха.
Прекомерна консумация на сол
Ако не сядате без солница на масата, е много възможно да имате киселини след хранене. Ако все още не сте разбрали защо, насочете вниманието си към солта, ако не сте хапнали други храни от групата на причиняващите този стомашен дискомфорт. Доказано е, че хората, които консумират прекомерно количество сол, са 70% повече предразположение към киселини от онези, които я ограничават и хапват безсолни хранителни продукти.
Мента
Свежата мента, която е сред най-използваните и любими подправки, също би могла да причини неприятния проблем със стомаха. Може да опитате да намалите приеманото количество или да я използвате единствено в ястия и то в умерени количества, ограничавайки консумацията на ментови бонбони, напитки и ментов чай. Стремете се към покупката на средства за свеж дъх, които не съдържат мента.
Лук и чесън
Някои хора, които имат по-чувствителен стомах, могат да изпитат дискомфорт и при консумацията на лук, чесън, ръжен хляб, маруля. Опитайте да замените лука и чесъна с джинджифил, ако сте открили, че те са причинители на киселините ви.
Тежки меса
Месото също е трудно за храносмилане. Сочната пържола се нуждае от голямо количество стомашен сок за преработката си. Заменете я с пилешко, пуешко или риба, които се нуждаят от много по-малко солна киселина при смилането им в стомаха. Включете повече плодове и зеленчуци във вашата диета.
Домати и доматени сокове
Консумацията на домати и доматени сосове би могла да предизвика дразнене в стомаха и киселини. Макар да са полезни заради съдържанието на ликопен, доматите са и с висока киселинност.
Доказани са по-високи нива на отделената стомашна киселина при хората, употребяващи алкохол. Също така той смущава и съня. Някои хора вярват, че чаша студено мляко може да осигури моментално облекчение на симптомите. По-добрият вариант е да го замените с чаша вода. Това е така, защото млякото индуцира стомашната секреция и влошава състоянието.
Шоколад
За жалост на мнозина, шоколадът също спада към храните, предизвикващи киселини. Освен кофеин, той съдържа и други елементи, които увеличават риска от поява на неприятното състояние. В допълнение, съдържанието на какао и мазнини също допринася за появата на киселини. Ето защо, ако не можете без сладко, поне ограничете приема на шоколад, за да си спестите стомашния дискомфорт.
Храни с глутен
Храните, съдържащите глутен, също причиняват киселини. Ето защо е хубаво да се избягват, ако се оплаквате от този проблем.
Преяждане
Не преяждайте! Яжте до напълване най-много на 3/4 от стомаха. Дъвчете храната и я разделете на няколко по-малки хранения през целия ден. По този начин можете да избегнете неприятните симптоми на киселините. Съчетайте подходящия хранителен режим с лека физическа активност и повече позитивизъм, който да ви помогне да се освобождавате от стреса и напрежението.
Коментари