Кандида е гъбичка, която се намира в тялото и подпомага усвояването и смилането на хранителните вещества. Тя е полезна, когато е в нормални нива в тялото.
При свръхпродукция се наблюдава инфекция, която се нарича кандидоза. Тази инфекция може да засегне червата и устата, но може да порази също кожата и лигавиците.
Когато се появи кандидоза в храносмилателния тракт, тя разгражда стените на чревната лигавица и попада в кръвния поток. Това води до освобождаване на токсини, които предизвикват синдром на пропускливите черва.
Поразените от кандидоза болни имат нови чувствителности, развиват алергии и непоносимости към някои храни като млечни продукти, яйца, царевица и глутен. Те следва да минат на противогъбична диета.
Кои храни предизвикват кандидоза
При подходящи условия гъбичките кандида може да излязат от контрол и да предизвикат инфекции. Те се хранят основно със захарта, която човек получава с храната. Захарта е необходима на кандида, за да изгради своите клетъчни стени и да се размножи в червата. Когато храната е богата на захар, кандида нараства толкова много, че доминира над всички други микроорганизми. С употребата на все повече захар поради глада, който тялото изпитва към него, се подхранва растежа на кандида. Ето защо трябва да се спре захарта.
Други храни, които предизвикват кандидоза, са глутенът и млечните протеини. Те причиняват възпалителни процеси в организма и по този начин благоприятстват свръх растежа на кандида. По тези причини всички храни, съдържащи захари, е добре да се избягват при наличие на кандидоза. Това са:
- Плодовете с високо захарно съдържание като бананите, фурмите, стафидите, гроздето и мангото
- Зърнените храни с глутен - пшеницата, ръжта, ечемикът, лимецът
- Деликатесните меса и изкуствено отглежданата риба
- Рафинираните масла - соево, слънчогледово, маргарин
- Подправки като - кетчуп, оцет, барбекю сос, хрян
- Млечните продукти - като сиренето, кравето мляко, сметаната
- Захарта и изкуствените подсладители - като аспартама, агавето, царевичния сироп, меласата, медът
- Ядките и семената - фъстъци, кашу, пекан, шам фъстък
- Кофеинът, алкохолът и сладките напитки - чаят, кафето, енергийните напитки, плодовите сокове, виното, спиртните напитки.
Вижте също как чесънът помага при гъбички.
Коментари