Глутенът и непоносимостта към него се превръщат във все по-сериозен проблем в съвременното общество. Един на триста човека развива непоносимост към глутена на възраст между 30 и 45 годишна възраст. Едва при 1/3 от тях симптомите са изострени и се открива истинският причинител.
В най-честия случай хората с непоносимост към глутен страдат от различни неразположения, без да са наясно с причината за тях. Огромен е и броят на децата, които растат с диагноза цьолиакия.
Тук ще намерите списък с най-сериозните източници на глутен. Не забравяйте обаче, че те имат и своите производни.
Най-големи източници на глутен са:
- Пшеницата - зърната на житото съдържат огромни нива глутен;
- Бяло брашно, пълнозърнесто, грахам, различните типове брашно, грис и кускус. Тези продукти се произвеждат от пшеница;
- Булгур - продуктът се произвежда от жито;
- Спелта - това е вид примитивна пшеница, в която се съдържа протеин, който наподобява глутена и има същото действие;
- Дурум - твърда пшеница с жълти зърна, от която се произвеждат всички макаронени изделия. На нея те дължат цвета си;
- Макарони, спагети и всички видове паста. Правят се от дурум;
- Ечемик и ръж - съдържат протеин, подобен на глутена, със същото действие;
- Бакпулвер - в някои видове бакпулвер се добавя брашно. Това обаче не се упоменава в съдържанието;
- Бульон на кубчета - някои производители добавят брашно в добавка към натриевия глутамат;
- Соев сос - сосът се получава от ферментирането на соеви зърна с пшенично брашно. Има марки обаче, които не се произвеждат от пшенично брашно и са безопасни;
- Овес - в него се съдържа известно количество протеин, който е подобен на глутена. В някои случаи обаче не предизвиква проблеми. Въпреки това не е препоръчителен;
- Всички продукти, на чиито етикети е отбелязано съдържание на пшеничен зародиш, хидролизирано, модифицирано и растително нишесте, растителни протеини. Това са най-често сладкиши, бози, марципани, пудинги, житни каши и други. В списъка влизат още различни сосове, кетчуп, горчица, инстантно кафе, колбаси и дори алкохолни напитки като бира;
- Всичко, в което има нишесте, модифицирано нишесте и хранително нишесте. Във всяко едно от тях може да се крие глутен;
- Всеки един подсладител и стабилизатор може да крие в себе си пшеница. Същото важи за млените подправки и някои готови подправки. В тях често се добавя нишесте.
Задължително погледнете нашите вкусни предложения от безглутеновата кухня.
Коментари
Според учените причината за странното явление е влошената екологична обстановка и лошото качество на храната, с която новите поколения преживява.Причината е в хранителни консерванти, които се срещат в изобилие в храната ни. Особено богати на тях са КОЛБАСИТЕ,газираните напитки, сладкишите и всички продукти в заведенията за бързо хранене .