Йодът се счита за основен минерал за нашето тяло. Той е основен микроелемент, който се изисква от тялото ви, за да функционира то правилно. Йодът в природата е тъмен, лъскав камък или лилаво багрило, но обикновено се намира в земната почва и океанските води. Важно е да приемате богата на йод храна. Нашето тяло не може да произвежда йод самостоятелно.
Следователно, винаги трябва да сте сигурни, че приемът му е достатъчен. Въпреки това, почти една трета от света все още е изложена на риск от йоден дефицит. Доказано е, че приемането на достатъчно йод помага за подобряване на метаболизма, здравето на мозъка и нивата на хормоните.
Учените смятат, че средностатистическият възрастен трябва да консумира приблизително 150 mcg йод на ден, с изключение на бременните жени, които се нуждаят от малко по-висок прием на йод - от 250 mcg на ден. Хранителният йод се намира главно в морски дарове и морски растения като келп. Освен тях, йодираната сол също е добър начин да включите йод в ежедневната си диета.
Проблеми поради липса на богата на йод храна
Йодът ни помага за предотвратяване на екстремни състояния и поддържа телесните функции. Ето няколко състояния, които могат да бъдат предотвратени с редовна и правилна консумация на храни с йод.
Хипотиреоидизъм: Хипотиреоидизмът е състояние, което се проявява, когато тялото ви не може да произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза. Този хормон помага на тялото ви да управлява метаболизма ви и укрепва функцията на органите ви. Йодът е от решаващо значение за генерирането на хормони на щитовидната жлеза в тялото ви, така че получаването на адекватно количество йод може да предотврати или излекува симптомите на хипотиреоидизъм.
Гуша: Ако тялото ви не може да произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, тогава самата щитовидна жлеза може да започне да расте и да забележите, че ви се образува гуша. Получаването на достатъчно йод през храната определено може да предотврати появата на този неприятен проблем.
Намален риск от вродени дефекти: Бременните жени трябва да консумират повече храни с йод от другите, защото той предотвратява няколко вида вродени дефекти. По-специално, йодът подпомага здравословното развитие на мозъка на плода. Получаването на достатъчно йод по време на бременност може да предотврати дефекти, които могат да засегнат мозъка, спонтанен аборт и др.
Източници на йод
Уверете се, че получавате редовно достатъчно йод, като включите следните храни в диетата си.
Морски дарове: Порция от скариди съдържа около 30 микрограма йод, телата им попиват минерала от морската вода, който се натрупва в телата им. Порция от печена треска съдържа невероятните 99 микрограма йод, а консервирана риба тон в масло съдържат 17 микрограма. И трите храни могат да обогатят вашата вечеря, докато успоредно вдигат нивото на йода в организма ви.
Лаврак и костур също са богати източници на йод. Морските водорасли са чудесен източник на йод.
Сол: Четвърт чаена лъжичка йодирана готварска сол осигурява около 95 микрограма йод. Определено твърде много сол може да повиши кръвното налягане при определени хора, но все пак не я изключвайте напълно.
Сирене: На практика всички млечни продукти са обогатени с йод. Когато става въпрос за сирене, най-добрата ви опция би бил чедърът. Една порция сирене чедър има 12 микрограма йод. Добър избор е и сиренето Моцарела.
Киселото мляко: Една чаша нискомаслено обикновено кисело мляко съдържа 75 микрограма йод. Това е половината от дневната ви нужда, като също така е полезно и за стомаха и е богато на калций и протеини.
Яйца: Йодът е изключително важен за когнитивното и умственото развитие. Влияе и на нивото на IQ. Един от най-надеждните и лесни начини да получите йод във вашата диета е чрез яйчни жълтъци. Едно голямо яйце съдържа 24 микрограма йод.
Плодове и зеленчуци: Плодовете и зеленчуците съдържат йод, но количеството варира в зависимост от почвата, в която растат. Половин чаша сварен боб съдържа около 8 микрограма йод, а пет сушени сини сливи имат 13 микрограма.
Важно е да избягвате някои кръстоцветни зеленчуци, които могат да се намесят във функцията на щитовидната жлеза. Те включват зеле, брюкселско зеле, карфиол, спанак и ряпа. Тези зеленчуци съдържат вещества, които могат да причинят уголемяване на щитовидната жлеза.
Прочети също защо се пие йод при радиация, какъв трябва да е дневния прием на йод и какви са симптомите при дефицит на йод.
Коментари