Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои храни са богати източници на йод?

Кои храни са богати източници на йод?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Кои храни са богати източници на йод

Йодът се счита за основен минерал за нашето тяло. Той е основен микроелемент, който се изисква от тялото ви, за да функционира то правилно. Йодът в природата е тъмен, лъскав камък или лилаво багрило, но обикновено се намира в земната почва и океанските води. Важно е да приемате богата на йод храна. Нашето тяло не може да произвежда йод самостоятелно.

Следователно, винаги трябва да сте сигурни, че приемът му е достатъчен. Въпреки това, почти една трета от света все още е изложена на риск от йоден дефицит. Доказано е, че приемането на достатъчно йод помага за подобряване на метаболизма, здравето на мозъка и нивата на хормоните.

Учените смятат, че средностатистическият възрастен трябва да консумира приблизително 150 mcg йод на ден, с изключение на бременните жени, които се нуждаят от малко по-висок прием на йод - от 250 mcg на ден. Хранителният йод се намира главно в морски дарове и морски растения като келп. Освен тях, йодираната сол също е добър начин да включите йод в ежедневната си диета.

Проблеми поради липса на богата на йод храна

Йодът ни помага за предотвратяване на екстремни състояния и поддържа телесните функции. Ето няколко състояния, които могат да бъдат предотвратени с редовна и правилна консумация на храни с йод.

Хипотиреоидизъм: Хипотиреоидизмът е състояние, което се проявява, когато тялото ви не може да произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза. Този хормон помага на тялото ви да управлява метаболизма ви и укрепва функцията на органите ви. Йодът е от решаващо значение за генерирането на хормони на щитовидната жлеза в тялото ви, така че получаването на адекватно количество йод може да предотврати или излекува симптомите на хипотиреоидизъм.

Йод

Гуша: Ако тялото ви не може да произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, тогава самата щитовидна жлеза може да започне да расте и да забележите, че ви се образува гуша. Получаването на достатъчно йод през храната определено може да предотврати появата на този неприятен проблем.

Намален риск от вродени дефекти: Бременните жени трябва да консумират повече храни с йод от другите, защото той предотвратява няколко вида вродени дефекти. По-специално, йодът подпомага здравословното развитие на мозъка на плода. Получаването на достатъчно йод по време на бременност може да предотврати дефекти, които могат да засегнат мозъка, спонтанен аборт и др.

Източници на йод

Уверете се, че получавате редовно достатъчно йод, като включите следните храни в диетата си.

Морски дарове: Порция от скариди съдържа около 30 микрограма йод, телата им попиват минерала от морската вода, който се натрупва в телата им. Порция от печена треска съдържа невероятните 99 микрограма йод, а консервирана риба тон в масло съдържат 17 микрограма. И трите храни могат да обогатят вашата вечеря, докато успоредно вдигат нивото на йода в организма ви.

Лаврак и костур също са богати източници на йод. Морските водорасли са чудесен източник на йод.

Сол: Четвърт чаена лъжичка йодирана готварска сол осигурява около 95 микрограма йод. Определено твърде много сол може да повиши кръвното налягане при определени хора, но все пак не я изключвайте напълно.

Източници на йод

Сирене: На практика всички млечни продукти са обогатени с йод. Когато става въпрос за сирене, най-добрата ви опция би бил чедърът. Една порция сирене чедър има 12 микрограма йод. Добър избор е и сиренето Моцарела.

Киселото мляко: Една чаша нискомаслено обикновено кисело мляко съдържа 75 микрограма йод. Това е половината от дневната ви нужда, като също така е полезно и за стомаха и е богато на калций и протеини.

Яйца: Йодът е изключително важен за когнитивното и умственото развитие. Влияе и на нивото на IQ. Един от най-надеждните и лесни начини да получите йод във вашата диета е чрез яйчни жълтъци. Едно голямо яйце съдържа 24 микрограма йод.

Плодове и зеленчуци: Плодовете и зеленчуците съдържат йод, но количеството варира в зависимост от почвата, в която растат. Половин чаша сварен боб съдържа около 8 микрограма йод, а пет сушени сини сливи имат 13 микрограма.

Важно е да избягвате някои кръстоцветни зеленчуци, които могат да се намесят във функцията на щитовидната жлеза. Те включват зеле, брюкселско зеле, карфиол, спанак и ряпа. Тези зеленчуци съдържат вещества, които могат да причинят уголемяване на щитовидната жлеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest