Фолиевата киселина, наричана още витамин B9, е изключително важна за здравето. Тя регулира кръвното налягане като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Известен факт е, че храните, съдържащи фолиева киселина са много полезни за бременните жени. Тя помага на клетките да се умножават. Необходима е за образуването на плацентата, както и за изграждането на костния мозък на ембриона.
Достатъчната консумация на фолиева киселина намалява риска от увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките.
Приемът на фолиевата киселина по време на бременност трябва да е удвоен. Необходимото количество при бременните жени е 0.4 милиграма дневно.
Витаминът тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия.
Ето част от храните, в които има високо съдържание на фолиева киселина:
Сред плодовете това са ягодите и портокалите. Ягодите са добър източник са на минералите: калий, желязо и магнезий. Богати са и на витамин С, като 100 г ягоди покриват препоръчваната доза за деня. Ягодите съдържат и множество полезни фитохранителни вещества, включително флавоноиди, антоцианидини и елагова киселина.
Авокадото също е ценен източник на фолиева киселина. Авокадото е много богато на калий, желязо, цинк и магнезий, на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6. В 100 грама се съдържат 218 калории. Освен това авокадото осигурява на организма протеини в количество, което спокойно може да замести месото и сиренето в дневното хранене на човека.
Яйца. В състава на яйцата има витамини А, D, В2, В12, фолиева киселина. Минералното съдържание на яйцата е представено от желязо, фосфор, калций, натрий, калий, магнезий, сяра, хлор и др.
Леща. Освен на фолиева киселина, зърненото растение е много полезно заради фибрите, които съдържа.
Брюкселско зеле. За бъдещите майки се препоръчва включването на брюкселското зеле в диетата, тъй като той е страхотен източник на фолиева киселина. Тя е необходима за правилното изграждане на нервната система и намалява риска от вродени дефекти при децата. Зеленчукът значително намалява риска от някои ракови заболявания.
Маруля, спанак, грах, магданоз и броколи също съдържат голямо количество фолиева киселина. Тя се съдържа още и в черния дроб, меките сирена, овесените ядки и пшеничните зародиши.
Коментари