Брашното е универсална съставка, която се използва широко в кухнята за приготвяне на хляб, сладкиши, сладкиши и други печива.
На пазара има много различни видове брашно, всяко със своите уникални свойства и хранителни предимства. За хората, които искат да избегнат глутена или да намалят приема на протеини, е важно да избират брашна с ниско съдържание на тези вещества.
В тази статия ще разгледаме кои брашна са с ниско съдържание на протеини и глутен.
Първо, нека поговорим за глутена. Глутенът е вид протеин, открит в пшеницата, ечемика и ръжта. Това е, което придава на хляба неговата еластичност и дъвчене, но също така може да причини храносмилателни проблеми за някои хора. Ако сте чувствителни към глутен или имате целиакия, ще трябва да избягвате брашна, които съдържат глутен.
Ето някои брашна, които са естествено без глутен и с ниско съдържание на протеини:
Нископротеинови брашна без глутен
Оризовото брашно е без глутен
Оризовото брашно се прави от смлян ориз и е естествено без глутен. Това е добър вариант за хора, които търсят брашно с ниско съдържание на протеини. Оризовото брашно обаче може да е леко зърнесто и може да не е подходящо за всички рецепти.
Царевично брашно няма глутен
Царевичното брашно се прави от смляна царевица и също не съдържа глутен. То е с по-ниско съдържание на протеин от пшеничното брашно, но все пак съдържа малко протеин. Царевичното брашно обикновено се използва при печене и готвене и е добър вариант за хора, които искат да избягват глутена.
Картофено брашно не съдържа глутен
Картофеното брашно се прави от дехидратирани картофи и е естествено без глутен. Това е брашно с ниско съдържание на протеини, което често се използва като сгъстител в рецепти.
Брашно от елда
Въпреки името си елдата не е роднина на пшеницата и естествено не съдържа глутен. Брашното от елда е с по-високо съдържание на протеини от някои други безглутенови брашна, но все още е с по-ниско съдържание на протеини от пшеничното брашно. Има леко орехов вкус и може да се използва в различни печива.
Брашно от сорго
Брашното от сорго се прави от смляно зърно от сорго и е естествено без глутен. Това е брашно с ниско съдържание на протеини, което често се използва в безглутеново печене. Брашното от сорго има мек, леко сладък вкус и може да се използва в различни рецепти.
Нископротеинови брашна с глутен
Брашната с ниско съдържание на протеини, които съдържат глутен, обикновено се правят от пшеница и имат съдържание на протеин, което е по-ниско от това на брашното за хляб, но по-високо от брашното за кекс.
Тези видове брашна обикновено се използват при печене и приготвяне на сладкиши, тъй като осигуряват известна структура и еластичност на тестото или тестото, като същевременно произвеждат нежни трохи.
Някои примери за брашна с ниско съдържание на протеини, които съдържат глутен, включват:
- универсално брашно, което обикновено има съдържание на протеин около 10-12%;
- брашно за сладкиши, което има съдържание на протеин около 8-9%.
Тези брашна често се използват за приготвяне на торти, бисквити, мъфини, бисквити и бързи хлябове;
- брашното за торти - друг вид брашно с ниско съдържание на протеини, което съдържа глутен, е, което обикновено има съдържание на протеин около 7-8%. Този вид брашно е дори с по-ниско съдържание на протеини от брашното за сладкиши и често се използва за приготвяне на деликатни сладкиши с фини трохи.
Струва си да се отбележи, че докато тези брашна са с ниско съдържание на протеини в сравнение с брашното за хляб, те все още съдържат глутен и следователно не са подходящи за хора с чувствителност към глутен или целиакия.
За тези хора алтернативни брашна като оризово брашно, царевично брашно или бадемово брашно може да са по-подходящи.
Коментари