Глутенът се съдържа в големи количества в пшеницата и в някои други зърнени култури.
В безглутеновата кухня се използват микс от различни безглутенови брашна. Някои от тях са:
- брашно от лимец - използва се най-много;
- брашно от кафяв ориз - има кремав цвят и е много лесно смилаемо;
- царевично брашно - използва се както самостоятелно, така и в комбинация с лимецово брашно. Царевичното брашно се използва за сгъстяване на супи и сосове;
- картофено брашно - добро съчетание е с останалите безглутенови брашна;
- соево брашно - получава се от смлени соеви зърна. Използва се за заместител на пшеничното. То е богато на белтъчини. Някои хора имат непоносимост към соевите продукти;
- брашно от нахут;
От всички тези брашна се приготвят също кексове, бисквити и други тестени изделия. Хлябът от безглутеново брашно е препоръчително, преди да се замрази, да се нареже на филии.
Така при нужда се вадят само определен брой филии, а не целият хляб. От кората на хляба може да се приготви галета (кората се натрошава в миксер).
Желателно е да се използва бял оцет, тъй като малцовият съдържа глутен.
Коментари