Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Безглутенови храни

Безглутенови храни

редакция:
Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Безглутенови храни

Глутеновата непоносимост се нарича цьолиакия. Това е автоимунно заболяване. Причинява атрофия на лигавицата на тънкото черво, ако ядете храни с глутен и пшеница. Все по-голям процент от човечеството страда от него. Цьолиакията се развива при всеки 1 на 133 човека.

Лошото е, че много от хората с това заболяване не се изследват, поради което младите днес са с 4 пъти по-голяма вероятност да се разболеят от цьолиакия, отколкото връстниците им отпреди 60 години.

Поради нарастващата тенденция на процента търсещи непшеничени храни и продукти без глутен, все повече компании започват да обръщат внимание на този фактор.

През последните 3-4 години на хранителния пазар все още липсваха храни и продукти за хора с този проблем. Днес обаче разнообразието от храни се увеличава ежеминутно. Има тенденция към увеличаващо се разнообразие от храни, стоки, компании и магазини за плодове и зеленчуци, които се грижат за тези с непоносимост към пшеничени продукти и глутен. Това до голяма степен улеснява диагностиката на засегнатите, както и помага при изготвянето на подходящ хранителен режим при цьолиакия.

Когато избирате менюто си, имайте предвид, че всяка храна може да се превърне в глутенизирана, ако се приготвя с глутен. Най-сигурният начин да го избегнете, е като консумирате храните напреработени. Изброените по-долу храни са в естествено състояние и не съдържат глутен.

Зеленчуци

Зеленчуци са без глутен

Най-добри за вас са зеленчуците. Добре е да се консумират пресни, задушени или варени. Не се препоръчват панирани или пържени. При консумация със сосове, предварително проверете дали и в техния състав няма глутен.

Най-безопасните зеленчуци сред безглутеновите храни:

Артишок, рукола, аспержи, авокадо, фасул, цвекло, броколи, брюкселско зеле, карфиолът, зеле, моркови, целина, царевица, краставици, патладжан, чесън, зелен боб, кале, марули, гъби, бамя, лук, магданоз, грах, чушки, картофи, тиква, репички, спанак, сладки картофи и ряпа.

Плодове

Както зеленчуците, така и плодовете не съдържат глутен. Отново – ако не са минали някаква обработка.

Суровите и най-безопасни плодове са:

Ябълки, кайсии, банани, къпини, боровинки, гуава, пъпеш, череши, червени боровинки, френско грозде, смокини, киви, лимон, круши, мандарини, манго, праскови, портокали, маракуя, папая, дини, ягоди, малини, сливи, ананаси.

Месо

Пилешкото е безглутенова храна

Месото също не съдържа глутен. Трябва обаче да си избягва панирано или пържено месо, както и да се внимава със сосовете - те почти всички имат глутен. Препоръчва се консумацията на месо на скара, печено и варено. Можете да комбинирате със направен собствен сос без глутен или от безглутеново брашно.

Подходящи меса са:

Говеждо, пилешко, козе, гъше, свинско, агнешко, пъдпъдъче, патешко и заешко месо.

Млечни продукти

От млечните продукти за вас са подходящи масло, сирене (с изключение на синьо сирене), яйца, кисело и прясно мляко.

И тъй като зърнените продукти, като хляб, брашно, питки, тестени изделия и други продукти, произведени от пшеница, ечемик, ръж, овес, са с глутен, можете да ги замените с картофено брашно, оризово, брашно от елда, царевично, ленено брашно, грахово, соево и от тапиока.

Разгледайте и нашите рецепти без глутен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Ана Кръстева
Ана Кръстева
Към най-безопасни зеленчуци сте включили фасул, грах и царевица.Това не са зеленчуци. Първите две са зърнено-бобови, а царевицата е зърнено-житно.
06.02.2014 14:49
3
1