Безглутеновото хранене изисква внимание към всеки продукт, който използвате в процеса на приготвянето на храна. За да сте сигурни в състава на храната, която ядете, най-добрият вариант е да си я приготвяте сами. Трябва обаче да използвате пресни продукти, а не полуфабрикати.
Прясното месо, риба, плодове, зеленчуци не съдържат глутен и са съвсем безопасни за хората, страдащи от цьолиакия, които трябва не просто да ограничат приема на глутен, а съвсем да го отстранят от храненето си.
Освен съществуващите специални безглутенови продукти можете да използвате пресни плодове и зеленчуци, натурални месни, рибни и млечни продукти.
Това са яйца, олио, краве масло, ориз, царевица, елда, боб, соя, грах, леща, нахут, картофи, ядки, киноа, тапиока, маниока, амарант, див ориз.
Къде се съдържа глутен
В много от консервираните продукти, саламите и полуфабрикатите има добавки, съдържащи глутен. В обикновените рецепти трябва да се използват съставки, които да заменят тези, съдържащи глутен.
Глутен се съдържа в много продукти. Трябва да ги познавате и избягвате. Това са пшеница, ръж, ечемик, овес, тестени изделия, макарони и всички храни, които съдържат тези съставки.
Бонбоните и сладките изделия, карамел, драже, шоколад, торти, пасти – всички те съдържат глутен. Има го и в сладоледа, йогурта, изварата, сухото и кондензираното мляко, сметаната, маргарина, маслото, кашкавала, майонезата и в много други продукти в магазина. Затова е добре винаги да четете етикетите за съдържание на глутен.
С какво да заменим бялото брашно
Пшениченото брашно може да бъде заменено с други продукти в определени пропорции. Вместо една чаша брашно може да се използва половин чаша бадемово брашно, но трябва да се съхранява в хладилник.
Може да бъде заменено и с една чаша брашно от елда или една чаша царевично брашно, а също така с една чаша царевично нишесте.
Алтернатива на пшеницата са една чаша амарант, една непълна чаша брашно от нахут, или една чаша брашно от сорго. Чаша пшеничено брашно може да се замени с една непълна чаша оризово брашно. Разгледайте всички безглутенови брашна.
Правилно съхранение на безглутенови храни
Избягвайте „замърсяване” на храната с глутен, когато се храните вкъщи. В организацията на диетата трябва да участва цялото семейство и да внимава да не смесят продуктите с глутен, които те ядат, с вашите безглутенови.
Безглутеновите продукти трябва да се съхраняват отделно от глутеновите. Винаги преди хранене почиствайте добре масата и си отделете кухненски прибори, с които готвите безглутенови ястия.
Коментари