Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кои са най-популярните безглутенови брашна?

Кои са най-популярните безглутенови брашна?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Безглутеново брашно

Глутенът представлява вид протеин, намиращ се най-често в пшеницата, ечемикът, ръжта, овеса, булгура и брашната, добити от тях. Непоносимостта към глутена е един от все по-често срещаните проблеми на съвременния човек.

Когато имаме така наречената глутенова алергия, трябва много внимателно да подбираме храните си, но това в никакъв случай не означава, че ще се откажем от вкусните ястия. За щастие, на пазара вече има голямо разнообразие от безглутенови брашна, с които можем да си приготвим различни кето палачинки, кексове, безглутенови бисквити, безглутенове хлябове и какви ли не други печива. Ето някои от тях:

Оризово брашно

Оризово брашно без глутен

Като особено подходящо се смята брашното от кафяв ориз, макар че според някои специалисти останалите разновидности на тази култура също не застрашават хората, чувствителни към глутен. Този вид брашното е източник на желязо, калций, протеини и въглехидрати. Желателно е да се използва в комбинация с други брашна (например бадемово брашно или брашно от тапиока. В случай че не можете да го откриете в търговската верига, ще го получите, като смелите зрънцата ориз с чопър или мелничка за кафе;

Бадемово брашно

Този продукт е изключително полезен, тъй като придава по-мека структура на печивата. Източник е на протеини, мазнини, витамин Е, минерали. Това брашно също може да се добие в домашни условия при смилане на бадемовите ядки;

Брашно от тапиока

Безглутеново брашно от тапиока
Снимка: brjunetka.ru

Както сами можете да се досетите, това е сравнително нов и екзотичен продукт за нашата страна. Брашното от тапиока се цени от кулинарите, тъй като спомага за по-лесното слепване на останалите съставки и съответно за по-доброто оформяне на крайното печиво. Подходящ средство е още за сгъстяване на супи и кремове. Източник е натрий, калий, калций, витамин В 12;

Нахутено брашно

Брашното от нахут е богато на протеини и куп други полезни вещества. Тъй като има малко особен вкус обаче, е добре да се съчетава и с други видове брашна като бадемово и оризово. Когато се използва в сладкиши, е наложително да се подслажда повече, за да не остави неприятна следа характерната му бобова нотка;

Брашно от елда

Брашно от елда без глутен

Подобно на брашното от тапиока, прашецът от елда също действа като спояващ елемент. Има сравнително ненатрапчив вкус, така че не се налага десертите, приготвени с него, да се подслаждат много. Успешно се използва се при направата на бисквити, паста и други тестени изделия. Източник е на протеини, фибри, мазнини и въглехидрати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest