Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Брашно от тапиока - какво е и как се използва

Брашно от тапиока - какво е и как се използва

Брашно от тапиока - какво е как се използва
Снимка: brjunetka.ru

Европейците използват за храна пшенично брашно поне веднъж на ден в някое от храненията си. Много хора обаче имат проблем заради глутена в него и търсят алтернатива.

Едно от безглутеновите брашна е брашното от тапиока, което е много популярно в Южна Америка.

Какво представлява брашното от тапиока

Прави се от растението маниока, а грудките му са богати на нишесте. Тази част се изсушава, обелва и смила до брашно. Сурови, грудките са отровни, но когато се преработят, стават здравословна храна.

Нужно е да се прави разлика между маниока и тапиока. Тапиоката е нишестето, извлечено от корена на растението маниока.

На практика това е концентрирано нишестено брашно. Това брашно е с по-фина консистенция в сравнение с царевичното и напомня на пудрата захар и на финото царевично нишесте. Продуктът е високо калоричен и лесно смилаем, затова намира широко приложение в южноамериканската кухня.

Това приложение може да се сравни с пшеничното брашно в Европа. От брашно от тапиока може да се направи тесто за пица или да се опитат така популярните небесни топчета от тапиока, които имат много почитатели в южноамериканските страни.

Хранителна стойност на брашното от тапиока

Брашно от тапиока
Снимка: Кристиан Александров

Ако трябва да се представи хранителната стойност на брашното от тапиока, тя изглежда така: 10-14 % вода, 3 % суров протеин, 2.5 % мазнини, 3.5-4 % фибри, 80-83 % органични вещества.

Голямо предимство при готвене е, че брашното от тапиока променя консистенцията си при топлинна обработка. Затова, ако се приготви рецепта, при която продуктът се пържи, той няма да залепне за тигана и да изгори и затова не е необходима много мазнина.

Ще се спестят както много мазнини, така и излишни калории покрай приготвянето на храната, ако се ползва брашно от тапиока. То не съдържа глутен и е възможност за хората с непоносимост към него. Съдържанието на протеин в него е много ниско.

С брашно от тапиока може да се сгъсти зеленчуковата супата, да се приготви сос за месото или зеленчуците и да се ползва вместо нишесте. И разбира се, бургери, кето хлебчета и всичко, което съвременният европеец харесва, може да се приготви с това брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest