Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Брашно от гроздови семки - за какво се използва

Брашно от гроздови семки - за какво се използва

Брашно от гроздови семки - за какво се използва

Природата ни е дала много дарове, от които да извличаме всичко необходимо. Няма нищо излишно сред тях и народният гений е успял да намери приложение дори на това, което изглежда напълно непотребно.

Хрумвало ли ви е, че от семките на гроздето може да се получи нещо, което носи здравословни ползи?

Оказва се, че не само плодът на гроздето е ценен като храна, сок, сладко или алкохол. Гроздовите семки могат да се обработят до продукт, който има положителен ефект върху здравето. Това е гроздовото брашно, което се получава в резултат от смилането на семената и е безглутеново брашно.

То се произвежда от семките на червеното грозде и може да се консумира за лек или да се включи като съставка в козметични продукти. Терапевтичните му качества са добре проучени. В семето на плода се съдържа проантоцианидин.

Гроздови семки

Това е мощен антиоксидант със силно противовъзпалително действие и антиалергични свойства. Антиоксидантът се бори успешно със свободните радикали, отговорни за стареенето на организма. Понижава нивата на лошия холестерол, помага за регулиране на кръвното, пази от склероза и подпомага нервната система и имунитета.

В брашното от гроздови семки флавоноидите и линоловата киселина, както и витамините Е и С са силно концентрирани. Всичко това нарежда продукта сред здравословните и той се използва в много направления.

Гроздовото брашно влиза в диети с калций за подобряване на здравината на костите. То влияе както върху якостта, така и върху структурата на костта и е много полезно при слабост, получена от липса на калций. Магнезият и желязото също се съдържат в него в добро съотношение.

Проантоцианидините в праха от гроздови семена предотвратяват рака. Проучване е доказало, че семето на гроздето облекчава рака на кожата.

Съдържанието на антиоксиданти в брашното, получено от гроздови семки, пази кръвоносните съдове от увреждания, водещи до повишено кръвно, а оттам идва и благотворното му въздействие върху сърцето.

Брашно от гроздови семки

Брашното от гроздови семена увеличава когнитивните способности. То е добър избор и в борбата срещу косопада, при лечение на гниенето на зъбите, за подобряване на контрола на кръвната захар и много други.

Препоръчителната доза за консумация е от 100 до 300 милиграма дневно. Може да се добави към храната, да се разреди с вода или друга напитка, или да се използва като съставка заедно с други продукти. Ще се изненадате, но брашното от гроздови семки е идеално за палачинки, кремове и глазури. Брашното може да се приеме също на капсула като хранителна добавка.

В козметиката намира приложение при производство на серуми за лице или кремове и лосиони за тяло, тъй като има стягащ ефект.

Брашното от гроздови семки е полезна добавка в храната и за домашните любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest