Холестеролът е мастно вещество, намиращо се в кръвта. Както знаете, високият холестерол може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.
Според проучване на учени от Калифорнийския университет гроздето може да понижи холестерола и да предотврати инфаркт и инсулт.
Понижаването на холестерола е възможно при редовна консумация на плодове. Общият холестерол намалява с 6,1%, LDL холестеролът - с 5,9%.
Като цяло гроздето има много благоприятен ефект върху човешкия организъм. Фибрите, които съдържа, подпомагат храносмилането, а сместа от целулоза, захар и киселини действа като естествено слабително средство.
Гроздето също така съдържа калций, минерали и много витамини, които поддържат здрави кости, зъби и спомагат за поддържането на еластичността на кожата.
Яденето на грозде има положителен ефект върху нервната система, работата на сърцето и белите дробове. Гроздето предпазва организма от стрес и намалява вероятността от инфаркт.
Гроздето съдържа много захар, така че ако имате диабет, тогава е по-добре да ограничите този продукт.
Вижте също как се прави сок от грозде.
Коментари