Без дори да забелязваме ние редовно консумираме храни, богати на казеин. Този протеин се съдържа основно в продукти като млякото и всички негови производни в т.ч. различни видове сирена, кашкавали, извара, шоколад,сладолед, кисело мляко и много други. Често се среща в смесите за детски храни или спортно хранене.
По правило тези продукти са много полезни за хора, които се опитват да натрупат мускулна маса или имат дефицит на калций, но трябва и да се внимава с тяхната консумация, защото има редица доказателства, приемът на храни, богати на казеин, може да нанесе вреда на човешкия организъм.
Протеинът казеин е трудно смилаем, затова приемът на млякото във всичките му разновидности при възрастния човек може да причини проблеми с храносмилателната система.
Изходът е да се използва козе мляко, което по състав е най-близко до човешкото. Млечните производни на прясното мляко могат да ускорят атеросклеразата, да предизвикат проблеми с бъбреците, простатата, затлъстяване и проблеми с дебелото черво.
Млякото често се свързва с появата на множество алергии. Не е за пренебрегване и фактът, че близо 20%от населението не могат да усвояват млечните протеини, в т.ч. и казеина.
Също така е доказано че има връзка между консумацията на млякото и развитието на диабет.
Изходът е да се консумират истински натурални млека, сирена и други, за предпочитане кози и в ограничени количества, които са сравнително по-лесни смилаеми и със значителни предимства за човешкия организъм.
Коментари