Този обичан от малки и големи плод е много ценен, заради голямото количество фруктоза, което съдържа. Гроздето се препоръчва за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.
Гроздовата захар е физиологичен стимулатор на сърцето, който подпомага физиологическите процеси в организма и подобрява метаболизма.
Характерно за гроздето е съдържанието на минерални соли на калций, магнезий, натрий, желязо, сяра, фосфор, бром, йод и много други.
Ако и вие сте сред любителите на този плод, вероятно се питате какви витамини има в гроздето.
Гроздето е богато на витамини D,B1,B2 и C. Важно е да се знае че те се съдържат много повече в ципата отколкото в месестата част.
Също така то съдържа пектинови вещества, които също се натрупват в ципата на гроздето. При редовна консумация се забелязва увеличение на хемоглобина в кръвта и нормализиране на стомашно чревната система.
Високото съдържание на целулоза от 10 до 20% е своеобразна метла, която почиства стомаха от натрупаните в него отрови, ускорява перисталтиката на червата и спомага изхвърлянето на преработената храна.
За съжаление от полезните свойства на гроздето не може да се възползва всеки. Гроздето е противопоказно за хора, които имат язва на стомаха и дванадесетопръстника, страдат от хронични диарии, както и болни с тежки декомпенсации на сърцето и напреднала туберколоза.
Коментари