Безспорен е фактът, че най-добре е да консумираме пресни плодове и зеленчуци. Трябва да знаете обаче, че и при замразяването им не се губят огромни количества от техните витамини и минерали.
Важно е да знаете как да съхраните храните във фризера през зимата.
Когато е сезонът на зеления боб, можеш много по-лесно да го намерим с ясен произход, домашно произведен. Още повече че този зеленчук е с доказани ползи за сърцето, черния дроб, бъбреците. Диетичен е, добре влияе на храносмилателната система и е подходящ за хора с висок холестерол.
Как да замразим зелен фасул?
Изберете пресен зелен фасул със здрави бобчета, без петна и загнило. На пазара има много видове и сортове от зеления боб, какъв ще вземете, зависи от вашия вкус и предпочитания.
Зеления боб накисваме 15 минути във вода. По този начин голяма чат от мръсотията, пръста и праха падат. Измиваме под течаща вода, като гледаме да няма никакви боклучета по него.
С помощта на ножче отрязваме в двата края ъгълчетата и нарязваме в желаният от нас размер. 4-5 см са напълно достатъчни.
Слагаме да заври 2 литра вода. Бланшираме зеления боб за около 2-3 минути. Изваждаме с помощта на решетъчна лъжица и накисваме обратно в студена вода за около минута. По този начин зеленчукът остава по-свеж.
Изваждаме и оставяме да се изцеди добре на чиста кърпа.
Пакетираме зеления фасул по порции в найлонови торбички или кутии. Можете да надпишете дата на замразяването, като е добре замразеният зелен фасул да се консумира в рамките на една година.
Ако веднъж го размразите, не замразявайте отново.
Така подготвен бобът може да се използва като основно ястие, като добавка към гювеч, за салата, за гарнитура, супа и каквото ви хареса.
Аз самата съм замразявала и небланширан зелен фасул, но така трябва да се употреби по-бързо, освен това заема и повече място.
Опитайте непременно и нашите рецепти за чорба от зелен боб, зелен фасул яхния и зелен фасул с картофи или научете как се суши зелен боб и какви подправки се слагат на зелен боб.
Коментари