Бланширането преди замразяването на зеленчуци във фризера се прави с цел да се разрушат някои езими, които са основните виновници за промяната във вкуса и вида на замразяваните зеленчуци. По правило бланшираните зеленчуци при замразяване запазват не само цвета и вкуса си, но и голяма част от съдържащите се в тях витамини.
Бланширането на зелен фасул може да се определи като фасулска работа, с която могат да се справят дори и хора, които не притежават никакъв кулинарен опит. За бланширането на зеления фасул трябва да си приготвите дълбок съд, който побира поне 7-8 л вода, дълбока метална кошничка и втори съд, пълен със студена вода.
Пристъпваме към бланширането на зеления фасул. Водата се кипва, посолява се и в нея се потапя металната кошничка, в която сме поставили не повече от 0.5 кг зелен фасул. Важно е фасулът да не е в големи количества, за да може водата да възври максимално бързо отново. Фасулът се бланшира за не повече от 3 минути, след което се изважда и веднага се потапя в студената вода, за да се прекрати процесът на кулинарна обработка.
Процесът на охлаждане трае колкото бланширането, не повече от 3-4 минути. Така бланшираният зелен фасул се отцежда от излишната течност и се прибира в подходящи пликове или кутии за съхранение във фризер. Препоръчва се за бланширане да избирате само млад зелен фасул, с дребни зърна, за предпочитане без конци, петна или други дефекти. Отлични резултати се постигат, когато фасулът е нарязан на парчета с дължина 3 см.
Виж също как се суши зелен фасул и колко време се вари зеления фасул.
Ако имате зелен фасул под ръка, препоръчваме да си приготвите зелен фасул яхния или зелен фасул с месо.
Коментари