Зеленият фасул е една от най-старите култури, оглеждани от хората. Произходът му е от Южна Америка и е пренесен в Европа при Великите географски открития. Намерени са семена от това растение в перуанска пещера, чиято датировка сочи шест хиляди години преди Христа.
Лечебните свойства на растението са познати на китайските лечители хиляда години преди новата ера. Авицена е смятал зеления фасул за много полезен за белодробните функции, както и за дихателната система изобщо.
От изследванията върху неузрелия боб е известно, че той е отлично средство за регулиране на кръвната захар. Помага при заболявания на сърцето, храносмилателния тракт, за укрепване на имунната система и за регулирането на холестерола.
Тази растителна храна е богата на целулоза и витамините С, РР, В1 и В2, незаменими аминокиселини и други полезни вещества. Вкусовите му качества са добре познати и правят растителния продукт предпочитана храна на трапезата.
Зеленият фасул е типично летен продукт и тогава се консумира в прясно състояние. Освен че е много вкусен, пресният зелен боб е и най-полезен, защото в него са запазени всички хранителни съставки на растението.
Важно е той да бъде съхраняван правилно.
Начини за съхраняване на зеления фасул
Съхраняването на пресния зеления боб става в хладилник, като допустимото време е няколко дни. Това е период, в който не се променят качествата му. За да не омекне, добре е да бъде поставен в найлонова опаковка.
Не бива да се мие преди да се прибере за съхранение. Това се прави преди готвенето му. Не е хубаво и да се реже предварително, защото в раздробено състояние зеленчуците губят хранителните си вещества по-бързо, отколкото ако са цели.
Съхранението на зеленчука в замразено състояние изисква по-целенасочена подготовка. За замразяване е добре да се подберат млади и нежни шушулки. Проверяват се като се гледат зърната вътре, трябва да са съвсем скоро образувани.
Преди да се сложи в пакети във фризера, подходящо е бобът да се бланшира за 2-3 минути. Тази обработка разрушава ензимите, променящи вкусовите качества на фасула. След изваждане от врялата вода, шушулките се потапят в студена, където трябва да престоят толкова време, колкото и на огъня. Прибират се във водоустойчиви пликчета, нарязани на парченца от по 3-5 сантиметра. По този начин фасулът се запазва до 10 месеца.
Друг начин на съхранение на зеления фасул е чрез консервиране. То става под налягане в подходящи буркани. За да не се разпаднат шушулките, фасулът трябва да е по-добре узрял. Той се сварява и нарежда в бурканите. Затворите съдове се стерилизират около 70 минути.
Така съхранен зеленият фасул може да се използва като основно блюдо; да бъде добавен към гювеч от зеленчуци; за салата; за гарнитура; за супа и други идеи.
Коментари