Бурата е италианско сирене, направено от сметана и моцарела.
Външният слой е сирене моцарела, докато вътрешната част съдържа страчатела (произвежда се, като млякото не се загрява чак толкова, а само колкото да образува малки парченца. Разбъркват със сметана и резултатът е зашеметяващ) и сметана, което му придава уникална и мека текстура.
Това сирене е луксозно допълнение към много ястия, които се превръщат в наслада за сетивата, заради богатия си и деликатен вкус.
Може ли да се замразява бурата
Да може, но за да се замрази правилно бурата, то трябва да се постави в херметически затворен контейнер, за да се предотврати излагането на въздух. Някои експерти препоръчват, първо, да се постави сиренето в пластмасова кутия, след което да се увие в торбичка, чийто въздух е премахнат.
Цикълът на замразяване на бурата ще удължи срока на годност на сиренето, но може леко да промени текстурата му. След като се размрази, сиренето се консумира възможно най-скоро, за да се насладим на вкуса и текстурата му. Това става, като се премести замразената бурата от фризера в хладилника и се остави да се размрази бавно.
Бурата е най-добре да се консумира прясно и обикновено това трябва да стане в рамките на 48 часа след отваряне. Срокът на годност на бурата е около 5-7 дни в хладилника.
Най-добре е да се съхранява в контейнер с влажна кърпа отгоре, за да не изсъхне.
Бурата е нетрайно сирене, така че е важно да не се оставя да седи на стайна температура твърде дълго. Ако няма да се консумира в рамките на 5-7 дни, трябва да се замрази до 2 месеца във фризера.
Коментари