Захарната глазура е едно от най-лесните неща в сладкарството. С нейна помощ може да проявим въображение, да украсим любимите си сладкиши и бисквитки по уникален начин, да вдъхнем цвят и живот дори в най-скучните рецепти.
В периода на коледните празници захарната глазура може да ви помогне за украсяването на коледните вкусотии, може да я използвате и като слепващ материал за фигурки. Аз лично съм правила коледна къщичка украсена и слепено именно с тази захарна глазура. Тя е много лесна и не се нуждаете от много съставки.
Необходими са ви единствено белтъци, пудра захар и лимонов сок. Вече е въпрос на вкус и желание дали искате да разнообразите белия цвят на глазурата с готварски боички. Зависи и за какво ви е необходима.
От количеството на продуктите, които ще използвате, зависи колко глазура ви е необходима. За къщичката обикновено са нужни около 3-4 бр. белтъци. Започнете, като отделите белтъците много внимателно от жълтъците. Не трябва да попада жълтък, за да могат да се разбият добре белтъците на пухкав сняг.
След като сте отделили белтъците и ги разбихте добре с миксер, добавете към тях 2-3 капки лимонов сок и продължете да разбивате, като добавяте постепенно пудра захар с помощта на супена лъжица. Количеството пудра захар е много относително - зависи колко течна искате да бъде захарната глазура за сладки.
Ако искате да е по-гъста, добавете повече пудра захар, а ако прекалите, винаги може да добавите и лимонов сок. Разбийте много добре глазурата, за да се получи гладка смес. Когато дигнете миксера, трябва да се получават връхчета.
Вече готовата захарна глазура може да разпределите в по-малки купички и да оцветите с различни цветове. Може да нанасяте с помощта на шприц или друг подходящ инструмент.
С готовата захарна глазура можете да си направите страхотни коледки сладки, вкусни домашни меденки или просто да украсите вашия сладкиш.
Научете също как да направите огледална глазура за вашите торти или ефектната белтъчена глазура.
Коментари