Козунакът и боядисаните яйца са главните герои на Великденската трапеза. За да направите страхотен великденски козунак със стафиди и глазура, ще ви трябват един килограм брашно, триста грама масло, триста и петдесет милилитра прясно мляко, сто милилитра олио, пет яйца и един жълтък, петдесет грама мая, четиристотин грама захар, четири ванилии, една чаена лъжичка сол, сто и петдесет грама стафиди.
За глазурата на козунака е необходим един белтък, двеста грама пудра захар, една супена лъжица лимонов сок.
Пресейте два пъти брашното. Оставете маслото да омекне на стайна температура. Отделете жълтъците на петте яйца. Жълтъците и белтъците излейте в различни купи.
Добавете към жълтъците солта, захарта и ванилията и разбийте до бяло. Налейте петдесет милилитра от топлото мляко в купа, добавете една супена лъжица захар и разбъркайте. Натрошете маята в млякото и разбъркайте с лъжица.
Оставете сместа на топло за половин час. Пресейте отново сто и петдесет грама от брашното и долейте останалото мляко. Разбъркайте. Излейте в нея сместа с маята. Оставете на топло за един час.
Сместа ще се увеличи, ще се набръчка и ще спадне. Тогава добавете в нея жълтъците със захарта и разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг и добавете към сместа с жълтъците.
Добавяйте на порции пресятото брашно и замесете тесто. В началото на месенето то е доста течно, затова периодично намазвайте тестото и ръцете си с олио.
Като продължавате да месите тестото, добавете в него омекналото масло, нарязано на парченца. Трябва дълго да месите тестото, за да не се лепи по ръцете ви.
Хубавото тесто се меси един час. Сложете го в купа, завийте я с кърпа и я оставете за три часа на топло. След това го натиснете в средата с юмрук, за да изкарате въглеродния двуокис от него. Извадете от купата и месете две минути. След това го върнете в купата и оставете на топло за пет часа.
Добавете стафидите и месете тестото за козунака, за да се разпределят равномерно. Намажете формата за печене с олио, поръсете с брашно дъното и страните. Още по-добре е ако сложите на дъното хартия за печене.
Завийте формата с кърпа и оставете за един час на топло. С един жълтък, в който сте добавили една супена лъжица вода, намажете козунака. Нагрейте фурната до сто и осемдесет грама. Изпечете козунака за около час.
Не отваряйте фурната, за да не спадне вашият пухкав козунак. Ако горната му част се зачерви твърде бързо, покрийте го с фолио. Проверете готовността на тестото с клечка за зъби.
Внимателно извадете козунака от формата за печене, като си помагате с нож. Козунакът изстива най-добре на възглавница. Сложете чисти кърпи върху възглавница и сложете козунака да легне на една страна. На всеки петнадесет минути завъртайте козунака, докато изстива, за да не стане крив. Може да оставите козунака да изстива и върху решетка.
Време е да приготвим глазурата за козунака!
Разбийте един белтък до пяна, добавете половината пудра захар и разбъркайте. Изцедете сока от един лимон и добавете в сместа. Добавете постепенно останалата пудра захар, докато глазурата за козунака стане гъста. Може да се наложи да използвате повече пудра захар, отколкото е указано в рецептата за глазурата. Имайте го предвид.
Полейте с глазура козунака. Върху глазурата със стафиди можете да изпишете „Х.В.” В закрит съд готовият козунак с глазура може да се съхранява повече от седмица, без да стане твърд.
С приготвената глазура успешно може да украсите:
Коментари