Подготовката за Великден включва месене и печене на козунаци, наред с останалите задължителни блюда в менюто. Традициите повеляват козунак да се меси и пече на Велика събота и да се постави на празничната маса на Великден.
Според друго вярване, храната на Великден е свещена и не бива да се изхвърля. С нея е добре да се нахранят животните и птиците.
Козунакът, който може да остане след празника, е твърде много за храна на птици, а не бива да се изхвърля. Затова може да му се вдъхне нов живот с рецепти със сух козунак, с които да се сътворят нови кулинарни изкушения. Ето някои възможности.
Какво да правим със сухия козунак, за да не се налага да хвърляме храна и да му се наслаждаваме по-дълго?
Козуначена торта
Необходими продукти:
- 1 стар козунак
- 500 грама маскарпоне
- 250 милилитра течна готварска сметана
- 200 грама пудра захар
- 1 купа ягоди
- Ванилия
Приготвяне:
Сметаната, маскарпонето и пудрата захар се разбиват и към тях се добавя ванилията.
Козунакът и ягодите се режат на тънки филийки.
В тортена форма се нарежда ред козунак, върху него се разпределя ред ягоди, крема от сметана, маскарпоне и пудра захар и отново козунак до изчерпване на продуктите, като отгоре трябва да бъде крем, като се декорира с ягоди. Може да се използва и друг плод за украса на козуначената торта.
Пудинг с козунак

Необходими продукти:
- 200 грама изсъхнал козунак, нарязан на малки кубчета
- 250 милилитра прясно мляко
- 50 грама сладкарска сметана
- 50 грама захар
- 2 яйца
- 2 ванилии
- 100 грама свежи или сушени плодове - банани, праскови или друг сезонен плод, нарязан на кубчета. Може да се използват и сушени плодове по желание
Приготвяне:
Млякото, яйцата, захарта и ванилията се смесват в яйчено-млечна смес. В дъното на тавата се слага част от нарязания козунак, слага се част от нарязаните плодове, залива се с част от яйчено-млечната смес, отново се слага козунак, част от нарязаните плодове и отново се залива с останалата смес.
Оставя се за няколко минути да попие всичко в козунака и се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути. Печенето на кремчето с козунак трябва да се прави на водна баня.
Пържени козуначени филийки

За тези, които обичат пържени филийки, рецептата с козунак е приятна изненада. Сухият козунак се реже на филии, потапя се в разбити яйца и се пържи както обикновения хляб от двете страни. Този вариант на козуначени филии е много вкусен.
Ако имате нужда от още вдъхновение, разгледайте още подбрани вкусни идеи със сух козунак.
Вижте също и съвети как козунакът да е свеж по-дълго.
Коментари