Малко са българите, които не сядат на трапезата заедно с любимата си салата от домати. Независимо дали става въпрос за шопска, редена или овчарска салата, именно доматите са тези, които присъстват редовно в менюто ни. Но те са подходящи не само за приготвянето на салати, но и за основни ястия и предястия.
Ето защо Ви предлагаме 3 по-нестандартни рецепти за пълнени домати, които можете да поднесете с любов на своите близки или гости, с които сте решили да изпиете по някоя друга ракия или водка за здраве.
Студено предястие от пълнени домати с рулца от раци

Необходими продукти: 5-6 домата, 1 пакетче рулца от раци, 2 твърдо сварени яйца, 4 с.л. царевица, 1 майонеза, 1 ч.л. лимонов сок, 1/2 ч.л. горчица, черен пипер на вкус, няколко листа зелена салата.
Начин на приготвяне: Доматите се разрязват на две и се издълбават, за да могат да бъдат напълнени. В купа се смесват нарязаните на кубчета яйца, рулцата от раци, царевицата, майонезата, горчицата, лимоновият сок и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква и с тази смес се напълват доматите.
Листата зелена салата се измиват и се подреждат като подложка на дъното на платото, в което ще се сервира предястието. Пълнените домати се подреждат върху зелената подложка.
Пълнени домати с леща

Необходими продукти: 300 г леща, 1 морков, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 10 домата, 3 с. л. брашно, сол и джоджен на вкус, бучка масло, няколко стръка пресен магданоз.
Начин на приготвяне: Горната част на доматите се премахва, вътрешността им се издълбава и се оставя настрана. Лещата се измива и почиства от боклуците и се слага да се вари заедно със ситно нарязаните морков и лук. Когато продуктите започнат да поомекват, се прибавят и нарязаните на ситно скилидки чесън и маслото.
Част от водата се отнема и към лещата се прибавя разтвореното брашно в доматената смес, която е останала от вътрешността на издълбаните домати. Добавя се джоджен и сол на вкус. Вари се, докато лещата стане достатъчно гъста, за да може с нея да се пълнят доматите. Когато ги напълните, ги сложете с намазнена тавичка, като може да върнете капачетата им на място. Пекат се в предварително загрята фурна до пълна готовност.
Пълнени домати с ароматни билки
Необходими продукти: 8 домата, 1 счукана скилидка чесън, 3-4 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус, 5 с. л. ситно нарязани пресни листа от босилек, риган и мащерка.

Начин на приготвяне: Горната част на доматите се премахва, но капачетата се запазват. Доматите се подреждат в намазнена тава с отворената част нагоре и се правят леки разрези с нож във вътрешността им с цел да попият по-добре ароматните билки и подправките. Можете и леко да ги разрежете на 4 части до половината. Прави се дресинг от всички останали продукти и всеки домат се залива с него. Похлупва се с капаче от домат и всичко се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна. Сервират се гарнирани с пресни подправки.
Коментари